Istoria acestui pamant

User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Re: Limba romana si hartile etnico-lingvistice ale romanilor

Post by Ivanhoe »

@orangetm: eu am postat harti, iar despre limba romana am dat exemple simple. Iar imi citezi pe cineva care vorbeste mult si scrie numai prostii de te doare mintea. Am scris si eu odata citate lungi din altii si pot face si eu dar nu am timp si oricum am vazut ca nu sunt citite prea mult.

Romanizarea este indubitabila ma repet, nu exista un singur argument stiintific impotriva ei, unul singur.

Eu, presupunand ca tablitele de plumb sunt adevarate si autentice voi cita aici din tablite asa, un argument nestiintific, dupa ureche, daca tot se poarta:

"
SIUO AZO E SO AE LATRIUO EPO E TOSEO SO 2/ESCOE LIUEO BOEROBSETO AHIU MATO EPO 3/E UN DOE DEGIUNO HILEARCIU LO EGIEO OCI 4/EOIU MANO DE GIPRO PE O PADEO ANO E POC 5/O ESO SOROMESO E DAPIUGIEO ZORASO SO 6/IU FOILO LOE GIENUCLO DONETEPE IO 7/SOE BIUO ONLO IUZA TOPE LU ELO BOEROBIUS 8/ETO OROLIO ONSOTIUCIEO E DIUO .H. ZAPIUO 9/BERIUSO CARPODO MONGAIUO PORCIEDO ON 10/SONTO LUE BOEROBISETO DEIU HE 11/O ON USIUA DO PERESIO T 12/ALIUPIUCO SARMIGI 13/ETUZO POSERO LUE 14/BOEROBIUSETO SOE 15/STOPIUTO SO ECVE ERIGIER 16/IUO LUEO SO EZTESO

...

ON POYRIM SETO MESOON MEGAL CENEO SINOM ZOAYO!
OLGEN TASOIE DOYE SAVELO OYHIE VORM OROTON PAN.
O NOSO COTO SOPEZIEO PATRIDO DAVO GETO.
COT PASLOE GENEO O HRAP SARMY GETOYZO!
DYEO ZAVELIO O SONGEO TRONO GOHOSI.
EHO BOEROVYSTO O AMO SEOT ZI POFILO ASO MAGINO. .
"

Lasand la o parte numele proprii legate de Burebista, Sarmisegetuza, geto daci, Moldova etc, daca asta e limba romana eu ma impusc si daca mi se spuna ca limba romana se trage din limba asta eu ma impusc iarasi!

Acum pun aici limba romana din anul 1650:

"Iubitu mieu fiiu, mai nainte de toate sa cade sa cinstesti si sa lauzi neîncetat pre Dumnezeu cel mare si bun si milostiv si ziditorul nostru cel întelept, si zioa si noaptea si în tot ceasul si în tot locul. Si sa foarte cuvine sa-l slavesti si sa-l maresti neîncetat, cu glas necurmat si cu cântari neparasite, ca pre cela ce ne-au facut si ne-au scos din-tunérec la lumina si den nefiinta în fiinta. O, câta iaste de multa mila ta, Doamne, si gândul si cugetul tau, care ai spre noi oamenii! O, mare taina si minunata! O, cine va putea spune toate puterile tale si lauda slavei tale! Dumnezeu, pentru mila sa cea multa, lacui întru noi oamenii si sa arata noao. Dumnezeu fu în ceriu si om pre pamântu si într-amândoao desavârsit. Si pre om si-l facu fiiu iubit si mostean împaratiii sale. O, mare iaste taina întelepciunii tale Doamne, care fu spre noi oamenii! Ni dar sa marim pre Dumnezeul nostru si sa strigam dinpreuna cu David, zicând: „Chiuiti lui Dumnezeu, tot pamântul, slujiti lui Dumnezeu în veselie, intrati înaintea lui cu bucurie si cu veselie si cu curatie. Sa stiti ca acela ne-au facut, iar nu noi, si acela iaste Dumnezeul nostru si noi suntem oamenii lui si oile pasunii lui. Intrati prin poarta lui în ispovedanie, în curtile lui, în cântari, marturisiti-va lui si laudati numele lui, ca iaste bun si milostiv Domnul si sfânt Dumnezeul nostru. Ca iaste mila lui cea mare cu noi în véci, si bunatatea lui cea multa“. Si den nimic ne-au facut de suntem si facu toate puterile céle far’ de trupuri.

...

Drept acéia, iubitul mieu fiiu, de te vei nevoi să-ți păzești trupul așa, până vei ajunge de vârstă, cum să cade, cu curăție, cu înțelepciune și cu altă bunătățire te vei arăta înaintea lui Dumnezeu, tu te vei face de vei fi și cu trupul și cu sufletul bisérică duhului sfânt, cum iaste zis: „Voi sunteți bisérica Dumnezeului celui viu”. Deci, dă veți umbla după légea lui Dumnezeu și légea lui o veți face dreaptă săracilor, și veți iubi cu toată inima blândéțele și milosteniia și curățiia, cu adevărat fața lui Dumnezeu veți vedea, și ție va da Dumnezeu împărațiia dupre pământ, și pentru tine o va da și feciorilor tăi, după tine, cum déde și lui Solomon Dumnezeu împărățiia, pentru tatăsău David. Iar ție și împărățiii tale să va dărui de la Dumnezeu bătrânéțe cinstité și ți să vor adaoge ție anii vieții, cum să adaoseră zilele și anii Ezechiei, împăratului ovreescu, 15 ani, cum vei vedea mai nainte spuindu. Și orîncătro și spre ce vrăjmași de ai tăi vei mérge, tot îi vei birui și-i vei pune suptu picioaréle tale și te vei întoarce iar cu mare cinste și cu multă bucurie
"

Singura urma in romana medievala din daca este fonetismul cu diftongarea in oa sau folosirea lui ao, de exemplu latinescul la cazul acuzativ mortem, in latina vulgara morte a fost pronuntat de daci moarte, de spanioli muerte, de italieni morte, de francezi mort.

Am sa pun dupa meci texte in latina si voi pune intre paranteze cum ar fi sunat in latina vulgara din informatiile pe care le avem si voi pune si in romana si se va constata contrariul, anume ca se intelege cate ceva!!! La ureche, desi dpdv stiintific asemanarile de genul nu sunt definitorii neaparat!

Deci nici vorba ca romana sa vina din daca!

Romanizarea este o certitudine, nu inteleg frustrarile si incapatanarea celor ce o neaga!

Nu uita imparatii romani traco-daci si-au luat nume romane, si avem atestat ca si-au luat si oamenii simpli!
Avem atestat ca Sfantul Nicetas de Remesiana si Wulfilas i-au increstinat pe daci in limba latina!
Avem atestat tot vocabularul crestinesc latin!

Avem atestat ca Ovidiu nu era inteles de daci care radeau cand vorbea latina, se intelege si de ce, daca limba daca era ca si in tablite cum sustin dacofilii, e clar ca radeau, pur si simplu vorbeau altceva!

Acum eu nu cred ca tablitele sunt autentice, dar de vreme ce dacofilii merg pana in panzele albe cu ele, atunci le folosesc ca argument contra lor!
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Limba romana si hartile etnico-lingvistice ale romanilor

Post by Pffv »

orangetm wrote:
Pffv wrote:Care Liov bre unchiasule poate Lvov (Lvyv) :D !
Pana il convingi pe Ivanhoe ne imbracara astia in roz . Sti tu foarte bine cine avea in lagare triunghiul roz :-o !

PS Si acum te-ai atins de subiectul tabu , iar o luam de la capat cu "cestiunea" ! Sa fiu a dracului de nu te las singur cu Ivanhoe . Singura sansa este sa imi zici care "fu" prima masoneria sau biserica , kabirii sau Akhenaton ?
Primii au fostără ăia din țara Dilmun!
Copiii Enkăi, adică Maicii Pămînt!

:D
Drace , si io care credeam ca Vitali Klitschko =)) =)) .
Nu te-am intrebat retoric de Akhenaton . Pe langa faptul ca a construit un temple al lui Aton la .... Ierusalim (voia sa impuna o religie monoteista ) , valorificat apoi de kabiri , cei ce isi aveau zeul intr-o ... cutie ( chivot :ymsmug: ) , a patit si el ceva asemanator dacilor . S-a incercat "stergerea" lui din istoria Egiptului , hieroglifele cu referire la el si Nefertititi au fost sistematic (noroc cu fiul lui Tutankamon initial Tutankaton) si aproape total distruse sau modificate . Citez din memorie ( trunchiat , doar sunt senil vorba lui Deddy) : " ne aflam in al 26 an de domnie al lui Horemheb faraonul , cinstit fie numele lui ..... Numai eu stiu (numai in sensul de "dar" ) ca suntem in anul al saselea ! " .
Asa ca nimic nou sub soare . Bineinteles ca initiatorii au fost clerici , mai precis preotii lui Amon .
Tot ce nu convine si nu se incadreaza in vesiunea oficiala este trunchiat , distrus, remodelat , slefuit pana pica .... cum trebuie . Daca "atunci" ii pot intelege , acum imi este mai greu . Suntem in asa niste lanturi fine (asa cam ca si coarda de pian folosita la spanzurarea lui Canaris ) incat nimeni nu poate scapa . In nici un caz intreg :( !

le Iar ne-am intercalate nefericit . Ivanhoe sa face ca nu pricepe ce ii spui referitor la posibila origine a latinilor . Nu-i bai ca nu zice numai "rele" , iar cand e vorba de Roma antica sunt si eu ....sensibil . Pana nu a invins dusmanul ... interior .
User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Re: Limba romana si hartile etnico-lingvistice ale romanilor

Post by Ivanhoe »

Acum sa citam din latina scrisa, voi cauta texte din vulgara mai pe seara daca sunt, pentru ca sunt dar nu stiu daca pentru provinciile din zona noastra:

"in principio creavit Deus caelum et terram
1:2 terra autem erat inanis et vacua et tenebrae super faciem abyssi
et spiritus Dei ferebatur super aquas
1:3 dixitque Deus fiat lux et facta est lux
1:4 et vidit Deus lucem quod esset bona et divisit lucem ac tenebras
1:5 appellavitque lucem diem et tenebras noctem factumque est
vespere et mane dies unu
s"

Sfidez pe oricine sa imi spuna ca nu gaseste cuvinte pe care sa le inteleaga, si nici unul nu este nume propriu in afara de Deus, adica Dumnezeu care vine in romana de la Dominus Deus.
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
orangetm
Posts: 4171
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:01 pm

Re: Istoria acestui pamant

Post by orangetm »

Am mutat ce era de mutat aici!
:D
Pe topicul lui nu mai murdarim, da?
:D

:ymhug:
Image
comparare.rca/campion24broker/emitere.electronica
User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Re: Istoria acestui pamant

Post by Ivanhoe »

orangetm wrote:Am mutat ce era de mutat aici!
:D
Pe topicul lui nu mai murdarim, da?
:D

:ymhug:
Da, corect, nu am inteles ce se intamplase :))
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
orangetm
Posts: 4171
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:01 pm

Re: Istoria acestui pamant

Post by orangetm »

Te-am dacizat!
Pe topicul respectiv!
=))
La meci ne uitam doar la meci, da?
:twisted:
Image
comparare.rca/campion24broker/emitere.electronica
User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Re: Istoria acestui pamant

Post by Ivanhoe »

orangetm wrote:Te-am dacizat!
Pe topicul respectiv!
=))
La meci ne uitam doar la meci, da?
:twisted:
Depinde de Liliaku- :))
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
orangetm
Posts: 4171
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:01 pm

Re: Istoria acestui pamant

Post by orangetm »

O tablita!
:D

TB. 12 - SOLIA LA CELTI -
.
``RE GETO ILO, EDE ROSMI PE IGIE: DABIO ARE ME ORIO, RADA PIO DE JOS SEZ.
.IG COCO BULCO, DID SEI SON, EU, O MILOAGO, ROAGO MATO GALO A EPITET DOMOZ.
.TOMO AUSIO SAS, GIOS POEOTO EDIMO, `A EREBIRIO LO TROPEU.
.
-- I(N) DABIO GETIO (K)OZ SARMISE-TUSO --
.
. Textul, in lb. română modernă:
.
`` Stăpânul geţilor, decise oprirea `răzmeriţei`făcută pe motiv că: pe pamânturile cetătii, ii sunt `rase`, in partile din sud, asezările.
. Eu am urcat in tabăra intărită ( a celţilor) dându-i secundului o rugăminte, cinstindu-l pe comandantul galez cu epitetul : `DOMOZ`
. ~Taman` ce auzi aceasta roşcatul si pe loc `decretă oprirea (jafului) si eliberarea prăzilor.
.( Scris) in măreaţa cetate getă Sarmisegetusa -
.
.- Acţiunea are loc in jurul anului 218 iH, in timpul marii migraţii celte in Balcani.
.- `Domoz / Tamuz ` = Fiul Zilei/ Luminii.- zeu oriental . ( Interesant e faptul că, cu mai bine de un secol inainte, egiptenii au evitat războiul si distrugerile din partea macedonienilor, numindu-l pe Alexandru cel Mare: ``FIUL LUI AMON` ! )...
. - Asadar, cu ~130 ani inainte de Burebista, `centrul` cultural şi religios al dacilor era tot in cetatea Sarmisegetusa !...
Image
comparare.rca/campion24broker/emitere.electronica
User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Re: Istoria acestui pamant

Post by Ivanhoe »

Orangem sper ca sesizezi ca tablitele nu au nici o legatura cu limba romana nici la nivel auditiv, pentru ca filologic iti pot scrie asta pe zeci de pagini!

Iti mai dau un exemplu simplu de latina vulgara, daca tot am pus melodia celor de la Phoenix in aromana.

Avem in latina canticus illus care ar fi in latina vulgara canticu ilu care da in aromana canticlu si in dacoromana moderna cantecul. Vedem deci in mod clar ca aromana e mai arhaica si in limba romana primara, cea care vine din latina vulgara era ca si in aromana.

Evolutia din latina vulgara nu este identica pe provincii pentru ca fiecare viitor popor romanic a ales anumite cuvinte din latina care erau sinonime intre ele:


Limbi conservative Latină Limbi inovative Latină
Spaniolă Română Italiană Franceză
día zi DIES giorno jour DIVRNVM
hermoso frumos FORMOSVS bello beau BELLVS
más mai MAGIS più plus PLVS
mesa masă MENSA tavola table TABVLA
poner pune(re) PONERE mettere mettre MITTERE

Dar daca vorbim de latina vulgara dunareana lucrurile sunt foarte clare in sensul ca limba romana vine din latina vulgara dunareana vorbita de populatiile tracice din zona.
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
englezul
Posts: 4404
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:47 am
Location: Timisoara
Contact:

Re: Istoria acestui pamant

Post by englezul »

E grele rau, pe topicul asta... :)
Post Reply