Regionalizarea

User avatar
PSC
Posts: 655
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:40 pm
Location: Timișoara

Regionalizarea

Post by PSC »

Un subiect foarte important, extrem de politizat dar care sper să fie discutat obiectiv.

Regionalizarea, motiv de ceartă în USL. De ce nu este proiectul lui Dragnea pe placul PNL

Regionalizarea naşte nu doar discuţii publice nesfârşite, ci şi dispute în interiorul USL, având în vedere că proiectul la care lucrează Liviu Dragnea nu este deloc pe placul liberalilor, care consideră ridicolă ideea cu mai multe capitale pentru fiecare regiune. Informaţia apare pe portalul pesurse şi a fost prezentată îân ediţia de vineri a emisiunii "100 de minute", de la Antena 3.

Liberalii ar fi nemulţumiţi de faptul că, în varianta propusă de Liviu Dragnea, euroregiunile ar fi controlate exclusiv de baronii PSD, iar miza este una importantă, de miliarde de euro.

În varianta social-democrată, propusă de Liviu Dragnea, fiecare regiune ar urma să aibă mai multe capitale: una administrativă, una economică şi alta culturală iar aceste regiuni. Nu se ştie încă numărul lor, ar urma să fie conduse de aşa-numiţi guvernatori care ar urma să fie aleşi prin vot indirect de consilierii judeţeni şi de primarii tuturor localităţilor din regiunea respectivă, adică un fel de conclave formate din 700-800 de oameni. Capitala ar urma să fie oraşul cel mai mare şi mai dezvoltat din regiune.

De altfel Eduard Hellvig, secretarul general al PNL, a spus că varianta cu mai multe capitale este ridicolă şi că nu este neapărat ca cel mai mare oraş din regiune să devină automat şi Capitală. În plus, liberalii se pare că încearcă să amâne alegerea guvernatorilor acestor regiuni până în 2016, iar până atunci, conducerea interimară să fie asigurată de un Consiliu Regional, format din şefii Consiliilor Judeţene şi de primarii marilor municipii din fiecare regiune, un consiliu care să funcţioneze asemănător Consiliilor Judeţene, adică să emită hotărâri şi nu legi. Şi, de aici, nici liberalii nu se mai înţeleg între ei şi apar mai multe variante.

Una dintre variante este propusă de preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, şi cuprinde 12 regiuni. Filipescu este interesat în special de regiunea de sud, fiind nemulţumit de actuala variantă şi vrea ca, în loc de o singură regiune, în sud să fie două, adică una formată din Călăraşi, care, eventual să fie şi Capitală - Giurgiu, Ialomiţa şi Teleorman, şi o altă regiune, colinară, formată din Dâmboviţa, Argeş şi Vâlcea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, vine cu o altă variantă, cu 10 regiuni, care să fie împărţite frăţeşte între PNL şi PSD. Adică, PNL ar vrea să controleze: regiunea Crişana cu reşedinţa la Oradea, Transilvania cu capitala Cluj-Napoca, Moldova sud cu reşedinţa la Bacău, Banat cu centrul la Timişoara şi regiunea Carpatică, ce ar urma să aibă Capitala la Braşov. Aici apare însă o nouă problemă, odată cu venirea lui Klaus Iohannis în PNL care, bineînţeles, vrea ca Sibiul să fie capitala acestei ultime regiuni, şi nu Braşovul controlat de Aristotel Căncescu.

Miza este una foarte mare pentru că regionalizarea va duce la creşterea de până la şase ori a plafonului pentru finanţarea europeană, de la 21 de milioane de euro, cât e plafonul în prezent pentru un proiect, la 126 de milioane de euro. Şi cum este de aşteptat ca fiecare regiune să aibă, în perioada 2014-2020, buget pentru aproximativ 10-15 proiecte, înseamnă că fiecare guvernator de regiune va avea 1 - 2 miliarde de euro.

Regionalizarea, motiv de luptă în USL

Varianta PSD:
- mai multe capitale regionale
- regiuni conduse de guvernatori - aleşi de primari şi membri CJ

Varianta PNL:
- o singură capitală regională (nu neapărat cel mai mare oraş)
- guvernatori aleşi în 2016
- conducerea interimară - Consilii Regionale - şefii de CJ şi primarii marilor municipii

Varianta PNL - Filipescu:
- 12 regiuni
- Regiunea Sud despărţită în două:
- SUD: Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman
- COLINARĂ: Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea

Varianta PNL - Popa:
- 10 regiuni
- PNL: Crişana (Oradea), Transilvania (Cluj-Napoca), Moldosa sud (Bacău), Banat (Timişoara), Carpatică (Braşov)


Miza regionalizării:
Plafon maxim proiecte fonduri europene

- prezent 21 mil. euro
- regional 126 mil. euro
__________________________________
Buget regiune 2014 - 2020 1 - 2 mld. euro

http://www.antena3.ro/romania/proiectul ... 02194.html

Sursa: Antena 3
Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Regionalizarea

Post by duranviola »

Regiunea Vest ar putea primi denumirea istorica “Banat”. Tu ce nume crezi ca ar trebui sa poarte viitoarea regiune?

Vicepremierul Liviu Dragnea si-a asumat un rol de lider in procesul de regionalizare si vine cu o noua propunere: regiunile sa poarte nume legate de specificul local si nu denumiri birocratice.

“Vreau ca regiunile sa aiba nume proprii. Conteaza foarte mult ca o regiune sa aiba nume propriu, asa cum are si un oras, asa cum are si un judet, pentru ca astfel se intareste foarte mult sentimentul de apartenenta la comunitate”, a spus Dragnea la o conferinta PSD la Iasi, citat de hotnews.ro.

Liviu Dragnea a mai spus ca isi doreste ca aceste regiuni trebuie sa fie denumite si nu numerotate. In acest sens el a spus Regiunea de Nord Est, de exemplu, ar trebui sa se numeasca Regiunea Moldova. La fel, Regiunea V Vest ar putea sa poarte numele istoric Regiunea Banat.

Dragnea a explicat ca “guvernul central e sus, dar mult prea sus pentru ca sa mai poata vedea oricand nevoile comunitatii locale. Atunci este nevoie de acest nivel intermediar, suficient de mare sa genereze proiecte de dezvoltare regionala.”

Liviu Dragnea a mai spus ca in ceea ce priveste configurarea viitoarelor regiuni, marti va fi organizata o dezbatere ampla la sediul Academiei Romane. In cadrul intalnirii va fi prezentat un pachet de criterii care sta la baza configuratiei viitoarelor regiuni administrative, urmand ca dupa aceea sa fie facute propuneri concrete de desemnare a structurilor administrative.

Propunerea vicepremierului vine dupa ce, in urma cu doua saptamani, el a sugerat ca sediul administrativ al regiunii sa fie intr-un oras, iar in celelalte resedinte de judet sa fie amplasate institutiile regionale.


http://www.opiniatimisoarei.ro/regiunea ... 30/03/2013

ia sa vedem.... :-ss
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Regionalizarea

Post by Pffv »

Bataie de joc de clasa mondiala .
Cred ca majoritatea dintre voi sunteti la curent cu evenimentele legate de regionalizare si ....ANAF . Greva , proteste impotriva mutarii administratiei fiscale regionale , scandal . Armistitiu , ANAF ramane la Timisoara dar vine "sef" de la Hunedoara (sau Rusanu ?) . Reorganizare cu examene de la sefi mai mici pana la ...soferi in miezul verii . Normal o sa ziceti . Pana la un punct da . Acum se pare ca Hunedoara ...pleaca ca o noua "euroregiune" cu Alba si Sibiul sa nu ramane Johannis fara ...baronie . Adica tot circul a fost degeaba , trebuie reluat in "noile" circumstante . Bine ca avem timp , energie si bani de aruncat . Iar carul tot inaintea boilor (adica ...noi toti pana la urma) sta !
User avatar
englezul
Posts: 4404
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:47 am
Location: Timisoara
Contact:

Re: Regionalizarea

Post by englezul »

Daca au fost ei in stare sa imparte ministerele in doua pe principiul sa ajunga la toata lumea, ce pretentii sa mai ai ?
La cat is de handicapati, incompetenti si lipsiti de koaie parlamentarii de Timis, nicio speranta ptr viitor !
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Regionalizarea

Post by Pffv »

Mai da mult mai dureaza "regionalizarea" asta , cum numim noi creearea clasei "ducale" , aia intre baroni si regii de la centru .
User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Re: Regionalizarea

Post by Ivanhoe »

Regionalizarea trebuie facuta tinand cont de provinciile istorice nu alandala! Asta inseamna inclusiv Orsova in Banat!
In acelasi timp trebuie intarite structurile statului si constiinta nationala care a fost cam distrusa in urma furturilor clasei politice!

Iubitii conducatori fatati de Iliescu i-au asmutit pe romani impotriva romanilor, au incurajat hotia etc. Nici nu mai amintesc!

Romania trebuie recladita pe baze sanatoase! Intrebarea este insa daca avem oameni politici responsabili care sa o faca, si aici ma refer nu doar in Bucuresti, nu, dar chiar si aici la nivel regional avem oare politicieni cu coloana vertebrala si integri? Ca daca nu avem regionalizarea nu va rezolva mare lucru, desi este mai bine cu ea decat fara!
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
englezul
Posts: 4404
Joined: Tue Oct 02, 2012 6:47 am
Location: Timisoara
Contact:

Re: Regionalizarea

Post by englezul »

Nicio speranta.... :(
User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Re: Regionalizarea

Post by Ivanhoe »

@Englezul: pai asta e ideea, anume ca regionalizarea iti da ocazia sa poti fi responsabil si sa te autoguvernezi intr-o anumita masura, deci este o oportunitate si o responsabilitate. Dar daca nu ai la nivel local oameni capabili nu se a schimba mare lucru in afara de faptul ca spaga in loc sa mearga la Bucuresti, va merge la administratia locala!

Deci pana nu rasar dintre noi oameni capabili, sa nu ne imbatam cu apa rece nici atunci cand regionalizarea va fi finalizata!
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Regionalizarea

Post by duranviola »

Ivanhoe wrote:Regionalizarea trebuie facuta tinand cont de provinciile istorice nu alandala! Asta inseamna inclusiv Orsova in Banat!
In acelasi timp trebuie intarite structurile statului si constiinta nationala care a fost cam distrusa in urma furturilor clasei politice!

Iubitii conducatori fatati de Iliescu i-au asmutit pe romani impotriva romanilor, au incurajat hotia etc. Nici nu mai amintesc!

Romania trebuie recladita pe baze sanatoase! Intrebarea este insa daca avem oameni politici responsabili care sa o faca, si aici ma refer nu doar in Bucuresti, nu, dar chiar si aici la nivel regional avem oare politicieni cu coloana vertebrala si integri? Ca daca nu avem regionalizarea nu va rezolva mare lucru, desi este mai bine cu ea decat fara!
perfect de acord cu tine referitor la partea bolduita , dar cam greu de desprins doar Orsova din judetul MH si atunci apare dilema : pentru o nestemata merita sa iau si tone de gunoi ?
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Regionalizarea

Post by Pffv »

Stit ceva ? De abia astept sa se "faca" regionalizarea asta odata . Sa vedem pe cine mai dam vina atunci . Cu Titu duce de Banat si Robu , castelan de Timisoara (sau , de ce nu , sa revina "romulanul" in loc de "robulanul" , respectiv "Costi" in loc de Titu ) si cu baronetii de Caras , Arad si Hunedoara . Strang de pe acum borcane pentru miere si sticle pentru lapte =)) . Poate in sfarsit se termina cu basmul asta "Banat=Eden" :-\ !
Post Reply