Finantare club

Totul despre ACS Poli Timisoara
Locked
banatean_violet
Posts: 1153
Joined: Tue Oct 02, 2012 10:51 am

Re: Finantare club

Post by banatean_violet »

Amadeus wrote:.... la cit e Robu de naiv....
Nu este naiv, este politician. Da bine la imagine sa spui la tv, pe feisbuc, ca tu vrei, ca trebuie facut aia si cealalta, ca sunt de vina ceilalti, desi stii ca nu vei face nimic.
banatean_violet
Posts: 1153
Joined: Tue Oct 02, 2012 10:51 am

Re: Finantare club

Post by banatean_violet »

Bucurie mare printre unii cu buletin de Timisoara, dupa ultimele anunturi de la ferefe, cica am avea datorii 2 milioane la visterie, 8 la primarie si iar se termina cu Poli.
User avatar
impossible
Posts: 2931
Joined: Tue Oct 02, 2012 12:52 am

Re: Finantare club

Post by impossible »

Se cunostea de mai bine de un an ca din campionatul viitor nu se va putea juca in liga 1 cu datorii la stat. Ca unii din presa abia acum au aflat si au sarit imediat cu articole de "senzatie" ... asta e problema lor.
______________________________________
Image
ASU - Poli 0-1 (Chemin S. 53')
User avatar
ceasul13
Posts: 393
Joined: Tue Oct 02, 2012 12:21 pm
Location: Timisoara

Re: Finantare club

Post by ceasul13 »

"S-a deschis o Cutie a Pandorei" » Totul despre Ordonanţa 38/2017 care permite finanțarea sportului cu 5% din buget: "A făcut totul praf"


Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, susţine că Ordonanţa 38/2017, prin care autorităţile locale pot finanţa sportul cu 5% din buget, nu a rezolvat problema cluburilor, care pot avea în continuare probleme cu lege.


În luna mai apărea în Monitorul Oficial şi devenea operativă Ordonanţa Guvernului 38/2017, care modifica mai multe articole ale Legii sportului. Printre ele şi articolul 18, care, la punctul 3, prevede că "Autorităţile administraţiei publice locale pot aloca sume pentru finanţarea activităţii sportive în limita a maximum 5% din bugetul aprobat".

O veste care a făcut cluburile să exulte, pentru că părea că va rezolva multe dintre problemele financiare cu care se confruntă sportul din România. Înainte ca modificările respective să fie finalizate, fiindcă în discuţie apărea domeniul ajutorului de stat, MTS a cerut şi avizul Consiliului Concurenţei. For care a cerut adăugarea expresă, în articolul 18, ca finanţarea sportului să se facă numai "cu respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul ajutorului de stat". O sintagmă care a complicat mult lucrurile.
Primăria Timişoara, aviz negativ de la Consiliul Concurenţei

De la apariţia OUG 38/2017, mai multe instituţii ale administrației publice au cerut avizul Consiliului Concurenţei pentru a afla dacă pot finanţa, în condiţii legale, diverse cluburi. Primăria Timişoara este singura care a făcut acest demers pentru un club profesionist, de Liga 1, pentru Poli Timişoara, dar a primit aviz negativ!
"Ordonanţa 38 a făcut totul praf"

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, spune că "în urma avizului negativ de la Consiliul Concurenţei, noi nu putem finanţa Poli Timişoara. Clubul intră sub incidenţa regulilor ajutorului de stat, care este ilegal în domeniul sportului profesionist. În plus, ni s-a spus că din întreaga activitate a lui Poli Timişoara, mult peste 20 la sută este activitate economică, ceea ce contravine legislației europene în domeniul ajutorului de stat, acesta fiind un alt motiv pentru care nu putem finanţa.

Dar eu cred că toate cluburile care sunt susţinute de primării sunt în situaţia noastră. Practic, această Ordonanţă 38 nu ne ajută cu nimic, ba, mai mult, a făcut totul praf! Totuși, la Chiajna, la Voluntari, cum se poate ca primăriile să dea bani la cluburi? Nu trăim în aceeaşi ţară? Mai devreme sau mai târziu, orice administraţie locală care dă bani sportului profesionist va avea probleme cu legea. Oricum, noi din 2015 nu am mai dat niciun ban de la Primărie către Poli Timişoara".
Clubul Poli Timişoara este un club organizat ca asociaţie nonprofit, un ONG, unde asociaţi sunt Consiliul Județean Timiş, Consiliul Local şi Politehnica Timişoara.
"Ordonanţa 38 ajută sportul de masă, nu pe cel profesionist"

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat pentru Gazetă de ce cluburile de fotbal din Liga 1 nu pot primi ajutor de stat de la municipalităţi

- Domnule Chiriţoiu, de ce aţi ţinut să introduceţi în Ordonanţa 38/2017 sintagma "cu respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare în domeniul ajutorului de stat" ?
- Am vrut să ajutăm, de fapt. Am văzut atâtea cazuri de primari arestaţi, anchetaţi, pentru modul în care au finanţat diverse proiecte în sport, dar şi în alte domenii. Puteam să scoatem această sintagmă, dar la un control al Curţii de Conturi, de exemplu, tot pe legislaţia comunitară se vor judeca lucrurile, aşa că asta nu schimbă cu nimic situaţia.

- Primăria Timişoarei v-a cerut avizul pentru a şti dacă poate finanţa clubul Poli Timişoara, dar aţi dat unul negativ.
- Da, cei de la Timişoara au fost singurii care ne-au cerut sfatul dintre cluburile de Liga 1. Şi le-am explicat că, pe regulile ajutorului de stat, nu se poate finanţa un club ca Poli Timişoara, care este organizat ca o societate nonprofit.

- De ce?
- Este simplu. Pe legislaţia europeană, ajutorul de stat e interzis, cu unele mici excepții. Iar ajutor de stat este considerat dacă se intră, cumulativ, sub incidenţa a patru reguli: banii să vină direct de la stat, să favorizeze o anumită întreprindere sau activitate economică, să denatureze sau să ameninţe denaturarea concurenţei şi să afecteze schimburile comerciale dintre statele membre.
"Poți primi bani dacă nu faci transferuri internaționale și nu joci în Europa"

- Şi Poli Timişoara intră sub incidenţa acestor 4 reguli, cumulativ?
- Da, pentru că banii ar veni de la stat, chiar şi prin intermediul organelor locale. Clubul ar fi favorizat dacă el ar primi bani de la Primărie, dar nu şi altele, iar prin aceasta s-ar denatura şi concurenţa cu alte asociaţii sportive. Iar afectarea schimburilor comerciale este atinsă prin faptul că are în lot jucători străini. Aici nu e vorba doar despre jucători comunitari, ci în general de jucători străini.

- Poli are 4-5 jucători străini, care valorează în jur de un milion de euro. Afectează asta schimburile comerciale între ţările membre?
- Da, poate să afecteze. Aici nu e vorba despre sume, ci despre un principiu. Legea nu precizează nici măcar dacă e vorba despre afectarea semnificativă. Echipele care fac transferuri internaţionale, care joacă în cupele europene, intră sub această incidenţă. E adevărat că se poate analiza, de la caz la caz. Noi, verificând situaţia de la Poli Timişoara, am ajuns la concluzia că se încadrează la ajutor de stat dacă ar primi bani de la Primărie. Iar ajutorul de stat este interzis, repet, cu unele excepţii.

- Când ar putea un club să primească bani de la Primărie, dar să nu fie considerat ajutor de stat?
- Ca să simplificăm, doar cluburile care nu fac transferuri de jucători străini, nu joacă în cupele europene. Atunci nu ar mai intra sub incidenţa celei de-a patra reguli, a afectării schimburilor comerciale dintre statele membre. În această situaţie, nu e ajutor de stat şi pot să primească bani de la autorităţile locale.

- Dar ajutorul de stat de ce mai există?
- Ajutorul de stat a fost conceput ca o posibilitate ca statul să intervină doar în cazul unui eşec de piaţă. Adică numai atunci când o piaţă nu e eficientă, nu funcţionează bine şi atunci statul trebuie să intervină, să corecteze acel eşec de piaţă.
"Cluburile profesioniste nu profită"

- Spuneaţi că există şi excepţii?
- Da, una ar fi dacă într-o întreprindere, sau un club de fotbal, activitatea economică este sub 20 la sută din întreaga activitate. Atunci nu e considerat ajutor de stat. De exemplu, la un club de amatori, de copii sau de juniori, activitatea de bază este cea sportivă. Dar poate să mai aibă una conexă, economică, poate vinde tricouri, bilete la meciuri etc. Dacă această activitate economică nu depăşeşte 20 la sută din întreaga activitate a clubului, atunci se poate da ajutor de stat. Însă nu e cazul cluburilor profesioniste, care au activitate preponderent economică.

- Statul nu poate să fie investitor la un club?
- Ba da, dacă ar putea să fie o investiţie care să aducă profit, la un club organizat ca societate pe acţiuni sau un SRL. În cazul lui Poli Timişoara, nu e această situaţie. Ea este organizată ca ONG, o asociaţie nonprofit, iar statul, organele locale, nu are cum să câştige în urma unei investiţii.

- Deci această ordonanţă nu prea ajută cluburile profesioniste?
- Din punctul nostru de vedere, pe principiile ajutorului de stat, nu! Dar noi nu suntem for de control sau de anchetă. Curtea de Conturi se duce în control, ne sesizează anumite situaţii, iar noi răspundem dacă e vorba despre ajutor de stat sau nu. De acolo, ei iau măsurile care se impun. Ordonanţa ajută să beneficieze de finanţare sportul de masă, amator, cluburile de copii, de juniori. La profesionişti se poate, însă cum v-am spus, doar ca excepţii. Ar mai fi însă o soluţie.

- Anume?
- Legea care va înlocui Ordonanţa 38/2017 se dezbate acum în Parlament. Noi vrem să introducem un amendament prin care cluburile, inclusiv cele profesioniste, să poată beneficia de bani de la autorităţile locale prin încheierea unor contracte de prestări servicii. N-ar mai fi finanţare, comunitatea ar da bani, dar în schimb clubul face acţiuni de popularizare a sportului, a comunităţii, a organelor locale. Şi atunci nu ar mai intra sub incidenţa ajutorului de stat. Am luat legătura cu Comisia Europeană şi ni s-a spus că nu ar fi nicio problemă, acest sistem se foloseşte în multe ţări europene. z

"Poli Timişoara ar mai avea şi varianta unui împrumut de la autoritățile locale, dar numai în condiţii de piaţă, adică cu dobândă. Asta ar însemna însă că trebuie să returneze banii"Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Cosniliul Concurenţei

Ce spune legea:

4. Articolul 18^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 18^1
(1) Prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale se pot aloca sume din bugetul local, pentru finanţarea activităţii sportive a structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflate în subordinea sa, cu respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul ajutorului de stat.
(2) Prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale se pot aloca sume din bugetul local, cu respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul ajutorului de stat, şi pentru:
a) finanţarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept public înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale;
b) finanţarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deţinătoare ale certificatului de identitate sportivă;
Cum justifică alte cluburi sprijinul Primăriei
Chiajna

"Noi, la Chiajna, suntem tot asociaţie nonprofit, dar, spre deosebire de cei de la Timişoara, nici Primăria şi nici Consiliul Local nu fac parte dintre asociaţi, care sunt persoane fizice. Ne pliem pe lege, primim bani de la Primărie, dar pe bază de programe sportive. Cei de la Curtea de Conturi ne-au verificat şi anul acesta şi au spus că totul este în regulă", a declarat Cristi Tănase, preşedinte Concordia Chiajna.
Voluntari

"Clubul FC Voluntari nu intră sub incidenţa Ordonanței 38/2017, fiindcă este o societate pe acţiuni, unde acţionar majoritar, cu 95 la sută, este Consiliul Local Voluntari. Pe Legea administraţiei publice, primim bani, dar pentru un contract de participaţiune cu Consiliul Local. Nu e finanţare, ambele părţi au de câştigat. Curtea de Conturi ne-a verificat şi nu au fost probleme. Nu ştiu care e situaţia celor de la Poli Timişoara", a spus Valentina Petre, jurist FC Voluntari.

http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/s-a-des ... 24560.html
POLI te voi iubi oriunde te vei afla, fie (deocamdata) si doar in inima mea.
banatean_violet
Posts: 1153
Joined: Tue Oct 02, 2012 10:51 am

Re: Finantare club

Post by banatean_violet »

" Legea care va înlocui Ordonanţa 38/2017 se dezbate acum în Parlament. Noi vrem să introducem un amendament prin care cluburile, inclusiv cele profesioniste, să poată beneficia de bani de la autorităţile locale prin încheierea unor contracte de prestări servicii. N-ar mai fi finanţare, comunitatea ar da bani, dar în schimb clubul face acţiuni de popularizare a sportului, a comunităţii, a organelor locale. Şi atunci nu ar mai intra sub incidenţa ajutorului de stat. Am luat legătura cu Comisia Europeană şi ni s-a spus că nu ar fi nicio problemă, acest sistem se foloseşte în multe ţări europene. "

Ar trebui ca primaru sa aiba grija ca in legea asta noua sa fie specificat ca si ongurile sa poata incheia astfel de contracte, chiar si alea la care actionari sunt CL, CJ, UPT.
Pana acum pe toate legile la Timisoara sunt fraierii, pentru restul totul e ok, ba ii mai si lauda curtea de conturi.
dylan
Posts: 167
Joined: Sun Oct 07, 2012 7:26 am

Re: Finantare club

Post by dylan »

Rezolvarea poate sa vina acuma in iarna prin:
1) Intreruperea contractelor cu toti jucatorii straini din lot sau
2) transferul lor catre un club partener si luarea lor sub forma de imprumut.
banatean_violet
Posts: 1153
Joined: Tue Oct 02, 2012 10:51 am

Re: Finantare club

Post by banatean_violet »

Nu-i asa de simplu in Timisoara. Aici exista cainele de paza al societatii civile, numitul brincovan, nelipsit de la sedintele CL, ca sa le arate consilierilor pisica si sa-i traga de urechi ca inca nu au cerut alea 8 milioane de la Poli, mai este tanti carmen care a facut reclamatie direct la dnaul mare de la bucuresti ca cica 35 de milioane ar trebui degraba recuperate de la Poli. Probabil unu-i obisnuit cu lei altu cu euro. Evident ca cei doi, ca si drojderia de altfel nu au nici un interes, nici individual, nici de grup, nici de partid, toti lucreaza in timpul lor liber pentru noi timisorenii ca sa ne fie mai bine, mai frumos, orasul sa fie mai performant.
Acum am ramas si fara presedintele care cum necum a reusit sa dramuiasca putinul din care altii ar vrea sa se infrupte, tot asa pentru binele orasului.
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Finantare club

Post by Pffv »

banatean_violet wrote:Nu-i asa de simplu in Timisoara. Aici exista cainele de paza al societatii civile, numitul brincovan, nelipsit de la sedintele CL, ca sa le arate consilierilor pisica si sa-i traga de urechi ca inca nu au cerut alea 8 milioane de la Poli, mai este tanti carmen care a facut reclamatie direct la dnaul mare de la bucuresti ca cica 35 de milioane ar trebui degraba recuperate de la Poli. Probabil unu-i obisnuit cu lei altu cu euro. Evident ca cei doi, ca si drojderia de altfel nu au nici un interes, nici individual, nici de grup, nici de partid, toti lucreaza in timpul lor liber pentru noi timisorenii ca sa ne fie mai bine, mai frumos, orasul sa fie mai performant.
Acum am ramas si fara presedintele care cum necum a reusit sa dramuiasca putinul din care altii ar vrea sa se infrupte, tot asa pentru binele orasului.
Indraznesc sa te contrazic , in mod normal nici copii de la gradinita pentru cei cu nevoi speciale nu ar crede vreo iota din basmele dlui. Brancovan . Acolo a fost altceva , am o banuiala urata , dar inca nu destule dovezi (si acelea indirecte) , cred ca povestea este cusuta cu ata alba . Vom vedea cat de curand ce si cum , numai sa nu avem(ti) surpize urate de la cine , in mod teoretic , nu ne-am astepta . :evil:
Locked