Stiinta si tehnica

User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Stiinta si tehnica

Post by duranviola »

articole, discutii si comentarii tehnico-stiintifice
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Stiinta si tehnica

Post by duranviola »

Un sutien inteligent poate detecta cancerul mamar înainte ca acesta să fie observat de RMN

De-a lungul timpului am văzut tot felul de sutiene, unele dintre ele monitorizând chiar şi bătăile inimii purtătorului. Cu toate acestea BSE (breast self exam), dezvoltat de cei de la First Warning Systems, pare să fie cel mai bun tip de sutien inventat până acum. Folosind senzori integraţi în cupe, sutienul monitorizează variaţiile de temperatură de pe suprafaţa sânului, care ar putea sugera existenţa unei tumori.

În fiecare an, aproape un milion de femei sunt diagnosticate cu un tip de cancer mamar şi în aceeaşi perioadă, mai bine de 400.000 de femei vor muri din cauza acestei boli. Fiecare femeie are şanse de 12% să dezvolte o formă de cancer la un moment dat. Mai mult, una din 8 femei se îmbolnăveşte de cancer de-a lungul vieţii.

Compania First Warning Systems a fost premiată cu o serie de brevete pentru tehnologia ce înregistrează temperatura de la suprafaţa sânului. Variaţiile de temperatură pe care le înregistrează senzorii din sutien se datorează creşterii vaselor de sânge care se dezvoltă în sân pentru a furniza cu sânge ţesutul canceros. Aceste vase de sânge creează o semnătură de căldură distinctivă care îi permite tumorii să fie detectată cu ani înainte ca ea să devină vizibilă în mamografii sau chiar în urma unei expertize RMN.
Compania susţină că trei studii realizate pe 650 de paciente au demonstrat capacitatea uimitoare a sistemului de a depista tumorile. Cercetările au arătat că BSE poate identifica tumorile cu o acurateţe de cel puţin 90%. De asemenea, sutienul oferă o metodă noninvazivă de monitorizare a sânilor, datele prelevate de senzori fiind transmise prin wireless către un computer sau dispozitive mobile, cu scopul de a fi analizate.

Acum, cei de la First Warning Systems plănuiesc ca în anul următor să comercializeze sutienul BSE în Europa, urmând ca în 2014 acesta să fie disponibil şi în Statele Unite ale Americii.



www.descopera.ro

ma intreb care va fi pretul unui asemenea sutien ?
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Stiinta si tehnica

Post by duranviola »

Eclipser I - Expediția spre Eclipsă
De Cătălin Beldea / 25 octombrie 2012 18:04 /

În zorii zilei de 14 noiembrie, în Nord-Estul Australiei, o echipă Știință&Tehnică va încerca, în premieră mondială, lansarea unui balon spațial în conul de umbră al eclipsei totale de Soare. De asemenea, S&T va documenta de la sol, în exclusivitate pentru publicul român, spectaculosul fenomen astronomic, prin astrofotografii profesioniste și un reportaj unic în presa autohtonă.

Problemă. Se dă o stea, o planetă şi un satelit de planetă. Ştim că satelitul are o înclinare a orbitei faţă de ecliptică de 5,145° (suplimentar, se dă înclinarea faţă de ecuatorul planetei, între 18,29° şi 28,58°), are diametrul de 3474 km şi se află la circa 384.000 km distanţă de planeta-mamă. Despre planetă se ştie că e situată la aproximativ 149,6 de milioane de kilometri distanţă de stea, iar steaua e de 109 ori mai mare în diametru faţă de planetă, care la rândul ei are o rază de 3,66 ori mai mare ca cea a satelitului. Să se afle dacă pot avea loc eclipse, unde e următoarea eclipsă de pe planeta mamă şi dacă redactorii „Ştiinţă & Tehnică” organizează o expediţie spre cel mai spectaculos fenomen natural vizibil din sistemul planetar descris mai sus.

(....)

Da, echipa „Ştiinţă & Tehnică” se deplasează pentru observarea eclipsei totale de Soare, în nord-estul Australiei. Avem în plan două experimente. Primul este de observare şi de documentare a fenomenului de la sol, iar al doilea constă în trimiterea unui balon stratosferic pentru studiul eclipsei de la 30 km în atmosfera Pământului. Deschideţi o hartă detaliată a Australiei sau folosiţi Google (Earth şi Maps) pentru a urmări uşor traseul pe care-l voi descrie mai jos.

Aterizăm în oraşul Cairns, Queensland, Peninsula Cape York, cu câteva zile înainte de eclipsă. Lăţimea benzii de totalitate a eclipsei este de 142 km, ca exemplu concret, între Cedar Bay National Park la nord şi oraşul Innisfail la sud, mergând pe coasta oceanului. Raza noastră de acţiune pare suficientă la prima vedere, dar cu o infrastructură limitată la câteva drumuri, misiunea devine grea în condiţiile în care eclipsa trebuie observată de pe un cer perfect senin. Mai mult, între Port Douglas şi Cairns se organizează un maraton în timpul eclipsei, rezultă drumul principal şi secundarele închise de poliţia locală.

Cu 2-3 zile înainte de eveniment, vom studia zona situată la vest de Cairns. Pornind din orasul Mareeba, vom ocoli prin vest Great Dividing Range – zonă muntoasă, cu vârfuri care nu depasesc totuşi 1400 m, acoperită cu pădure tropicală, imposibil de penetrat cu maşini şi echipament convenţional. Vom înainta spre Lakeland folosind drumul naţional Mulligan şi vom studia căile de acces spre localitatea Palmerville, aflată la 80 km vest de drumul principal, cam la 4 ore de condus prin outback-ul australian.

articolul complet pe http://www.stiintasitehnica.com/eclipse ... _1601.html
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
DP 2-6
Posts: 3368
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:22 pm
Location: Timisoara

Re: Stiinta si tehnica

Post by DP 2-6 »

VACANȚĂ PE LUNĂ. Două bilete vor costa 1,5 miliarde de dolari

Călătoriile pe Lună vor putea face parte, în cel mult opt ani, din planurile de vacanţă ale celor cu foarte mulţi bani. Cel puţin aşa promit reprezentanţii unei companii americane, înfiinţată de foşti membri de marcă ai NASA. Sistemul de transport ar urma să fie pus la punct până în 2020, iar clientela va fi cu siguranţă una exclusivită, câtă vreme un bilet pentru o plimbare pe Lună ar urma să coste sute de milioane de dolari.
Un zbor dus-întors pe Lună, pentru doi pasageri, va costa 1,5 miliarde de dolari. Anunţul companiei Golden Spike a fost făcut în ajunul celei de 40-a aniversări a ultimei misiuni pe Lună, Apollo 17, care a avut loc în 1972.

„Intenţia noastră este să creăm în Statele Unite un sistem de transport către Lună de încredere şi la un preţ accesibil care să permită explorarea Lunii de către oameni din orice naţiune sau din orice corporaţie”, a declarat Gerry Griffins, preşedintele Golden Spike.

Alan Stern, şeful consiliului de administraţie al Golden Spike şi fost director adjunct al NASA, a precizat că mai multe state ar putea fi interesate de excursiile pe Lună.

„Pe Lună se află resurse în cantităţi enorme, de la apă, care ar putea aproviziona o bază selenară, până la platină şi alte elemente rare, valoroase din punct de vedere economic. Cu alte cuvinte, Luna este interesantă atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi comercial şi se află chiar după colţ”, a adăugat Alan Stern, şeful consiliului de administraţie al companiei.

Compania Golden Spike estimează că va avea nevoie de aproape 8 miliarde de dolari pentru a-şi proiecta şi construi nava spaţială, dar şi pentru echipamentele necesare ieşirii pe Lună. Space Adventures oferă deja, din 2001, zboruri către Staţia Spaţială Internaţională la bordul rachetelor ruseşti.

Preţul pentru o astfel de aventură porneşte de la 20 de milioane de dolari şi poate ajunge şi la 40 de milioane de dolari, dacă include un sejur de aproximativ două săptămâni la bordul Staţiei Spaţiale.
http://www.digi24.ro/stire/VACANTA-PE-L ... lari_63491
AndreiVajnaII
Posts: 2862
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:47 pm

Re: Stiinta si tehnica

Post by AndreiVajnaII »

Acum cativa ani am fost intr-un concediu cu familia in strainatate si acolo prindeam BBC. Am vazut emisiunea The Sky at Night, care m-a fascinat. A fost tinuta de acelasi om vreme de peste 50 de ani pana recent, Sir Patrick Moore murind astazi la varsta de 89 de ani. Asa o personalitate numai in Regatul Britanic poti gasi:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-20657939
User avatar
DP 2-6
Posts: 3368
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:22 pm
Location: Timisoara

Re: Stiinta si tehnica

Post by DP 2-6 »

Observatorul Astronomic Timisoara a fost sarbatorit la aniversarea varstei de 50 de ani

Aniversarea a 50 de ani de la deschiderea Observatorului Astronomic Timişoara a fost prilejul ideal de a-l avea în oraşul de pe Bega pe singurul astronaut român, Dumitru Prunariu. Primarul Nicolae Robu, prezent la evenimentul aniversar, a declarat că Observatorul trebuie modernizat şi introdus în circuitul turistic local.
Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara a găzduit vineri seara aniversarea a 50 de ani de la inaugurarea Observatorului Astronomic din oraş. Sala unde a avut loc ceremonia poartă chiar numele celui care a pus bazele centrului de observare a corpurilor cereşti, Ioan Curea. Evenimentul a fost onorat cu prezenţa de mai mulţi reprezentanţi ai mediului academic, dar oaspete de onoare a fost astronautul român Dumitru Prunariu, deocamdată singurul care a zburat în spaţiul cosmic.

La eveniment a luat parte şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu. El a spus că Observatorul Astronomic poate fi un adevărat obiectiv turistic pentru oraş, dar că mai trebuie făcute multe lucruri aici. “Trebuie să facem un upgrade la Observatorul Astronomic de la Timişoara, astfel încât să-l facem cu adevărat atractiv şi să-l introducem în circuitul turistic, alături de alte obiective de viitor”, a declarat, vineri seara, Nicolae Robu.

Cel care a reprezentant pentru prima dată România în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu, a susţinut o prelegere cu tema: “Activităţi cosmice şi impactul lor asupra societăţii”. A fost un moment destul de apreciat de cei prezenţi.

“Pentru voi băieţi, învăţaţi astronomia, e una dintre cele mai eficiente metode pentru ca arătând cerul înstelat iubitei, să vă cadă în braţe. Pentru voi, fetelor, învăţarea astronomiei e importantă pentru că aşa veţi putea afla dacă băieţii vă spun povestea adevărată sau vă îmbrobodesc”, au fost vorbele de duh rostite de Prunariu, vorbe apreciate de asistenţă. De fapt, studenţii prezenţi la aniversare au fost cei mai fericiţi, ei l-au avut la dispoziţie pe astronaut pentru sesiuni individuale de răspunsuri şi întrebări.
http://www.tion.ro/observatorul-astrono ... ni/1221029
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Stiinta si tehnica

Post by duranviola »

Particula lui Dumnezeu, aproape confirmata. Cercetatorii sunt 99% siguri ca au gasit-o


Primul anunt oficial a fost facut in iulie anul trecut. Acum expertii de la Acceleratorul de Particule din Geneva au procesat o cantitate mai mare de date si spun ca gradul lor de certitudine a crescut.
Fizicienii de la CERN au anuntat astazi ca sunt aproape siguri ca au descoperit particula subatomica pe care o cautau de aproape jumatate de secol, bosonul Higgs, scrie Huffington Post, descoperire care va concura cu siguranta la Premiul Nobel.

Fara acest boson lumea nu ar fi fost posibil, intrucat el da masa materiei.

In luna iulie a anului trecut, oamenii de stiinta de la CERN au anuntat ca au gasit o particula ce parea sa fie bosonul Higgs, insa nu stiau daca au descoperit una sau mai multe particule cu un rol asemanator. Au spus atunci ca sunt siguri in proportie de 99,9999%.

Acum, dupa ce au reusit sa analizeze toate datele oferite de acceleratorul de particule, expertii au concluzionat:

"Rezultatele preliminare dupa ce am analizat toate datele din 2012 sunt magnifice si in acest moment mie imi este clar ca discutam despre bosoul Higgs, totusi, mai e cale lunga pana vom sti exact ce tip de boson Higgs este", a declarat Joe Incandela, de la CERN.
Denumit "particula lui Dumnezeu" pentru ca ar reprezenta fundamentul vietii in Univers, bosonul Higgs a fost adus prima data in discutie in 1964, reprezentand ceea ce lipseste din ecuatia aparitiei corpurilor si vietii in Univers.

Fara aceasta descoperire, in care s-au investit miliarde si miliarde de dolari, aproape toate teoriile fizice moderne, construite in ultimele decenii, erau puse sub semnul intrebarii, pentru ca nu puteau fi demonstrate in realitate.

http://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/pa ... -cern.html

dupa ce au (re)descoperit-o, acuma ce or sa faca cu ea ?
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
AndreiVajnaII
Posts: 2862
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:47 pm

Re: Stiinta si tehnica

Post by AndreiVajnaII »

O intreaba cine este si ce doreste.

http://www.nytimes.com/aponline/2013/03 ... times&_r=1&
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Stiinta si tehnica

Post by duranviola »

AndreiVajnaII wrote:O intreaba cine este si ce doreste.

http://www.nytimes.com/aponline/2013/03 ... times&_r=1&
si cu ce echipa tine ? 8-}
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
Amadeus
Posts: 1546
Joined: Sat Nov 03, 2012 4:20 pm

Re: Stiinta si tehnica

Post by Amadeus »

Amadeus
Post Reply