Presa scrisa si online

Articole, clipuri, imagini cu/despre Poli.
Post Reply
User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Presa scrisa si online

Post by Ivanhoe »

Presa scrisa si online
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
cristy2005ro
Posts: 1684
Joined: Wed Oct 03, 2012 4:02 pm
Location: Timişoara
Contact:

Re: Presa scrisa si online

Post by cristy2005ro »

Revista Kamikaze,3 articole din 2010:

Commando Viola Timișoara: cei mai civilizați naziști din țară (I)

Lupta pentru titlul de prima galerie a țării e încă în toi. Mai apar și acum poze din anii ’70‑’80 cu cîte un ștergar inscripționat cu cerneală Pelican pe gardul vreunui stadion. Una dintre peluzele care trag cu dinții pentru acest titlu este cea a Politehnicii Timișoara. Chiar dacă nu este foarte clar pe cine încurajează actuala Commando Viola Ultra Curva Sud, membrii sau foștii săi membri au fost printre pionierii fenomenului suporterilor organizați din România. Urmează prima parte din istoria galeriei violete, restul în numerele următoare ale revistei.

Contextul social și fotbalistic al începutului anilor ’70 a fost pentru suporterii Politehnicii ca invenția plasticului pentru periuțele de dinți. Timișoara a devenit unul dintre cele mai importante centre universitare din țară. Mii de tineri se înscriau în fiecare an la facultățile de pe Bega. Explozia studențească a coincis și cu cea demografică. Apariția întreprinderilor comuniste a crescut strașnic numărul posesorilor de buletin de Timișoara. În 1972 a apărut și prima formă organizată de susținere a Politehnicii. Exagerat de organizată.

Petru Morun, vicepreședintele secției spor­tive a Centrului Universitar, a fost primul ultras al Timișoarei. A pus-o de un brainstorming cu alți studenți și așa, în scurt timp, un grup constant de suporteri încuraja echipa acasă și-n deplasare. Toți banii veneau de la Asociația Studenților. Însă grupul părea mai degrabă o falangă a clubului cîntăreților la harpă. Membrii se bucurau de acest statut doar dacă erau cu cotizațiile la zi și, dacă erau prinși cu orice fel de băutură în rucsacul Capris, erau excluși din selecta brigadă. Membrii puteau lipsi de la cursuri, dar nu și de la ședințele galeriei.

Tot în această perioadă a apărut și arsenalul suporterilor. Fabricile din oraș le-au făcut cadou ultrașilor timpurii cam ce aveau și ele prin depozite: pălării, fulare și steaguri. Cel mai important meci de atunci a fost cel cu FC Bihor. Am uitat să vă spunem că Poli era în divizia a doua, iar meciul cu orădenii era decisiv pentru promovarea în prima. Au fost cam 60.000 de spectatori la acel meci, mulți și pe iarba din spatele porții.

Politehnica a promovat în prima ligă și au urmat meciuri cu tribune pline contra echipelor ASA Tîrgu Mureș, Rapid, Universitatea Craiova, Steaua, Rapid sau Reșița. În 1974, Poli a ajuns după 16 ani în finala Cupei, care s-a jucat pe Stadionul „Republica“ din București. 2.500 de violeți au fost acolo, o parte dintre ei plecînd cu bicicletele din Timișoara, cu o săptămînă înaintea jocului. Dacă ar fi încercat așa ceva în zilele noastre, mulți bănățeni ar fi avut acum medalioane branduite „First Bike“. Ce legătură au toate astea cu titlul? Pînă la episodul următor, nici una.

Image

Image

Image

Image




Commando Viola Timișoara: cei mai civilizați naziști din țară (II)

V-am p ovestit în episodul trecut cum s-a format galeria violetă cu sprijinul viitorilor ingineri agronomi. Am ajuns la momentul Revoluției.

Acum, timișorenii erau liberi să‑și încurajeze echipa cum aveau chef. În loc să profite, ei au plecat după blugi Pyramid la sîrbi și la unguri.

Deși Politehnica juca în finala Cupei României și în Cupa UEFA, cu Atletico Madrid, cu Sporting Lisabona și cu ăia umiliți de Barcelona săptămîna trecută, exodul bănățenilor lăsase multe locuri goale în tribunele stadionului. Astenia postrevoluționară a durat pînă în 1994, cînd navetiștii au revenit în Banat. Și nu s-au întors, ca Ghiță, cu mîna goală. Au adus hăuliturile, torțele și fumigenele de pe unde au umblat.

Astfel, în ’92 sau ’93, în tribuna a doua a stadionului erau folosite fumigene cu conținut de lac de mobilă. Și pentru că timișorenii cu lipsă de simț ultras se săturaseră să plece acasă cu hainele mirosind a IKEA, înfocații s-au mutat la peluză, atunci apărînd Commando Viola Ultra Curva Sud. Pe bannere și pe fulare aveau ca simbol o svastică stilizată fistichiu. Chiar și așa, peluza a păstrat simțul civic și buna creștere a suporterilor din anii ’70-’80. Cea mai aprigă înjurătură a lor era timida „Va’fan’culo“.

Imediat au început să apară și coregrafiile – cam primele de amploare din România. Mîna forte a fost Alin Boldura, șeful peluzei și, mai apoi, principalul propovăduitor al politeții. Ce uitaserăm să vă spunem, da’ sigur știați, e că galeria violetă era și este înfrățită cu cea vișinie din Giulești și învrăjbită cu aia alb-roșie din Arad. Despre ultimii vă putem spune, însă, că nu le purtau ciudă violeților, ba chiar veneau la meciurile lor și își afișau steagurile pe gard.

În timp ce coregrafiile se îmbunătățeau, echipa nu. În 1997, Politehnica a retrogradat, iar publicul a cam dispărut, doar o mînă de ultrași încercînd să păstreze vie flacăra violetă, care, peste un deceniu și ceva, a cuprins și clasa politică.

Commando Viola: cei mai civilizați naziști din țară (III)

Am rămas cu povestea la ultima retrogradare a poliștilor. Continuăm.

Au urmat cinci ani grei pentru CVUCS. Cu deplasări pe stadioane care ar fi avut loc în vestiarele echipei lor, dar și cu asistențe mediocre. În 2002, au început să încurajeze pe AEK București, pe motiv că a fuzionat cu Poli, deși adevărata Politehnica continua să joace printre găinați în ligile inferioare. Blamați de ultrașii altor echipe, civilizații timișoreni de la peluză au început să încurajeze noua înființată. Însă au simțit din plin șocul întîlnirii cu prima ligă. La un meci de acasă, cu Dinamo, cîinii i-au deposedat de coregrafie – un banner cît jumătate din peluză pe care era pictat un cavaler purtînd în vîrf de lance tricoul defunctului Hîldan. O premieră în România: prima și ultima coregrafie sustrasă din propria bătătură a unei galerii.

Cam în perioada asta a avut loc și explozia de grupări, rebelii peluzei simțind nevoia să se diferențieze de masa de gentlemeni. Așa a apărut Masseria. Un grup foarte puternic, cu membri care știu să dea cu pumnul în masă și-n țeastă. Mai pe hooligans, așa… Numele vine de la unul dintre „don“-ii mafiei americane, domnu’ Joe Masseria. Lîngă ei, la fiecare meci, se găseau Drojdierii, o brigadă cu oameni vechi care nu rețin apa.

Urban Guerrilla e din 2003 și, după un an, i-au transferat la ei și pe băieții de la Ultra Banat. Ultranativ a fost, la vremea ei, cea mai colorată brigadă ultras din România. Și aici nu ne referim la bronz sau pistrui. Cam cînd erau în plină vogă, cînd ajunseseră să dirijeze toată peluza, rivalii lor, arădenii, le-au făcut o surpriză. S-au gîndit că e prea greu steagul de gard pentru plăpînzii timișoreni, așa că l-au luat ei. Și ar mai fi de menționat fetele de la Banatica, Ladies & Gentleman Group, Gruppo Select, Fazione Estrema și Batalion Giroc din cartierul cu același nume.

Civilizația de care ultrașii încearcă să scape, dar cu care suporterii timișoreni obișnuiți se laudă, s-a văzut la un meci cu Steaua din aprilie 2004. La 8-1 pentru oaspeți galeria cînta de parcă ar fi încurajat pe tiki-taka Barcelona. În prezent, gardul din fața peluzei este decorat doar cu bannere inscripționate cu „Poli Timișoara“, iar legile date de oameni care nu au cîntat niciodată într-o peluză au diminuat spectacolul fanilor, dispărînd torțele, fumigenele, chiar și mesajele ironice. Bine, acum trebuie să știți și voi că un ultras adevărat își sacrifică și scrotul și cazierul fiscal pentru o torță de la sîrbi.

Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Presa scrisa si online

Post by duranviola »

daca cel care a scris, este intr-adevar M.C., atunci este regretabil ca asemenea persoana a ajuns sa faca presa sportiva, limbajul este cel putin jignitor ( chiar daca altii te jignesc, din postura de redactor nu ai voie sa raspunzi la fel ), ca stil verbal si dictionar aduce cu liderii din D., aceeasi violenta si intoleranta fata de cei care indraznesc sa aiba alt punct de vedere sau opinii diferite.......

Image

http://sporttim.ro/fotbal/cine-a-mai-po ... i-in-toate
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Re: Presa scrisa si online

Post by Ivanhoe »

=)) mortal, daca nu ar fi de plans ar fi de ras.
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
LILIaKu-
Posts: 1521
Joined: Mon Oct 01, 2012 8:59 pm

Re: Presa scrisa si online

Post by LILIaKu- »

L|L|aKu- spune:
Comentariul așteaptă să fie moderat.
noiembrie 19, 2012 la 12:28 pm
Dumnule Comsulea, explicati-mi si mie va rog unde erati acum 2 ani cand ASU Politehnica Timisoara juca tot acolo, pe Stiinta? scriati 15 articole pe saptamana despre ei si atunci? Multumesc.

pentru @lugoj: stii tu ca nu se fac licitatii? intreb si eu asa. stii cu singuranta, sau iti dai cu parerea fara sa stii absolut nimic? nu de alta, dar eu stiu ca se fac licitatii, si stiu chiar cazuri concrete in care s-au facut. cel ce a fost primar inainte a facut mai mult pentru POLI decat cel ce e primar acum?

PS: nu am culoare politica, nu ma intereseaza cine e primar, ma intereseaza ca POLI sa supravietuiasca la nivel profesionist. adica sa nu ma plang toata ziua ca ma bate in liga a Va racovita (dupa cum spun unii) “pe linie politica”.

Răspunde
sunt foarte curios daca va fi si postat, dupa ce va fi moderat.
M-am vandut la USL pentru mici si bere gratis, platiti din bani publici.
AndreiVajnaII
Posts: 2862
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:47 pm

Re: Presa scrisa si online

Post by AndreiVajnaII »

Bai, sezonul trecut cel putin, cei de la sporttim relatau si din Municipiu, deci si despre ASU. Ei chiar fac presa sportiva, cu asta are dreptate.

Comsulea tot timpul a avut ceva de criticat la adresa lui Poli. Cel putin asa mi s-a parut din nu foarte multele articole ale lui.
User avatar
LILIaKu-
Posts: 1521
Joined: Mon Oct 01, 2012 8:59 pm

Re: Presa scrisa si online

Post by LILIaKu- »

articolele lui au o tenta foarte urata. sunt sigur ca relatau si de asu, dar nu cred ca 15 articole pe saptamana.
M-am vandut la USL pentru mici si bere gratis, platiti din bani publici.
AndreiVajnaII
Posts: 2862
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:47 pm

Re: Presa scrisa si online

Post by AndreiVajnaII »

Destul de mult din ce m-am uitat acuma. Dar na... atunci nici nu aveau ce sa relateze mai mult decat meciurile si eventual unele interviuri. Asta e situatia, acuma exista aceasta situatie in jurul echipei si se genereaza mai multe. Ca ziarist ar trebui sa fii si prost sa nu scrii despre conferinta de presa, echipament, etc. pentru ca toata lumea o face, si pentru ca atrage. Asta e.

Dar sunt de acord ca are un stil prea exagerat si titlurile articolelor sunt cam penibile.
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Presa scrisa si online

Post by Pffv »

1. Cred ca acordati o importanta prea mare atat articolelor cat si publicatiei respective . Cati cititori "nehotarati" (influntabili deci prin campania in curs) credeti ca citesc ?
2. Limbajul este oarecum caracteristic celor aflati la inghesuiala ! Acestia au deseori accese de agresivitate crezand (sperand) intr-o (la o ) demoralizare a adversarului (cine este acesta imi scapa ca sa fiu sincer)
3. Din cele citate mai sus de Duranviola totalmente inacceptabila imi pare referirea la partidul unic ! De unde si pana unde ? Poate "presidentul" unic ?
User avatar
Sdou
Posts: 909
Joined: Mon Oct 01, 2012 11:50 pm

Re: Presa scrisa si online

Post by Sdou »

E clar ca lumina zilei ca e o strategie agresiva si coordonata de Marketing si PR. Probabil ca vor avea si ceva rezultate.
Pentru asta ii admir sincer si nu vad nimic rau ca incearca sa faca ceva. Problema insa este: Ce facem noi ? ca in afara de Levi nu vad pe nimeni de la club care sa inteleaga macar ,ce impact poate avea o campanie asemanatoare.
Cand zic asta nu vreu sa jignesc pe nimeni, dar fostele glorii sunt complet din alt film.
Articole la ziar,stiri si interviuri la radio si tv atat la nivel local cat si national, materiale promotionale, afise si programe de meci ,sesiuni de autografe si asta ar trebui sa fie doar inceputul unei campanii...........sa zicem de iarna pentru ca ar trebui facuta cel putin odata la sase luni.
Cred ca cei din conducere ar cam trebui sa demonstreze ca nu iau salariile degeaba.
Mie cel putin, m-i se pare inacceptabil ca cei de la ASU sa aiba expunere media mai mare, considerand nivelul (fotbalistic) la care se afla.
Va rog sa luati cele de mai sus ca pe un semnal de alarma si nu un atac, pentru ca,repet, nu a fost in intentia mea sa jignesc pe nimeni.
No tears to cry No feelings left This species has amused itself to death
Post Reply