Psihologie

User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Psihologie

Post by Ivanhoe »

Topic dedicat psihologiei
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihologie

Post by duranviola »

Psihologia

Psihologia (din limba greacă: ψυχή psyché = suflet, λόγος logos = știință) este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente.

sursa : wikipedia
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihologie

Post by duranviola »

Frica barbatilor !

Da! Nu este nicio greseala in titlu. Se spune despre barbati ca sunt sexul tare. Chiar si asa, barbatii experimenteaza frica. Cele mai comune forme de frica ar fi:

Frica de competitie. Un barbat isi doreste competitia, o cauta, dar numai atata vreme cat stie ca el va iesi invingator. Cu siguranta nimanui nu-i place sa piarda, iar barbatilor cu atat mai putin. Frica de competitie se afla in stransa legatura cu frica de respingere. Si aceasta pentru ca dintr-o competitie poate iesi invingator un singur barbat, iar acesta va fi cel ales. Cel care pierde este cel ce va fi respins, cel care nu este suficient de bun. Cum sa tolereze asa ceva un barbat, cand el isi doreste intotdeauna sa fie numarul 1, fie ca e vorba de afaceri, bani, prieteni?

Frica de chelie. Pentru ca multi barbati considera pilozitatea o caracteristica a virilitatii, caderea parului le pune in primejdie masculinitatea.

Frica de saracie. Pentru ca barbatii isi doresc sa fie cei mai buni, ei isi doresc acelasi lucru si in privinta potentei financiare. In ADN-ul barbatului este intiparita datoria de a asigura traiul si bunastarea familiei sale. Si acest lucru chiar daca societatea a evoluat si femeile muncesc cot la cot cu barbatii, iar uneori castiga chiar mai bine decat ei. Mai mult de atat, studiile arata ca barbatii potenti din punct de vedere financiar detin privilegiul de a alege din cat mai multe femei si de a castiga mult mai usor atentia femeilor frumoase. Si aceasta pentru ca femeile isi doresc barbati dominanti din punct de vedere social si economic, pentru ca acestia le ofera siguranta pe care o cauta. Bunastarea financiara ofera barbatului putere.

Frica de casatorie. Pentru ca “da-ul” spus unei femei reprezinta un mare “nu” pentru toate celelalte femei, barbatii vor sa amane cat mai mult acest moment. Casatoria este privita de catre barbati si ca privare de libertate, renuntare la serile cu prietenii, la intimitate, la sine. Inseamna asumarea de responsabilitati. Studiile in domeniu arata ca mai ales copiii care au fost singuri la parinti, au o teama aproape patologica de casatorie, desi 70% dintre ei isi doresc foarte mult o familie.

Frica de femei frumoase si destepte. Desi o femeie frumoasa, care mai este si desteapta, este visul oricarui barbat, in acelasi timp poate fi si o sursa continua de nesiguranta. Teama ca o astfel de femeie ar putea fi dorita si de alti barbati, in ciuda faptului ca isi doresc femei la care viseaza si alti barbati, ii face pe barbati sa evite relatiile cu femeile frumoase si destepte.

Frica de disfunctii sexuale. Teama de a nu mai fi bun in pat si de a nu-si mai putea satisface partenera ar fi o lovitura foarte dureroasa pentru un barbat. Acest lucru ar afecta teribil de mult increderea barbatului in sine.

Frica de boala. In cazul in care este vorba despre o boala a lor, barbatii sunt mai putin toleranti cu durerea si disconfortul decat femeile. Atunci cand este vorba de boala cuiva drag se simt inutili sau buni de nimic, mai ales daca nu pot ajuta.

Frica de singuratate este, poate, una dintre cele mai ascunse frici ale barbatului, frica pe care foarte putini barbati o recunosc.

http://artafeminina.ro/frica-barbatilor/

sa nu cumva sa credeti dragelor, ca noua , barbatilor, nu ne este frica de bau-bau
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
holstein
Posts: 433
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:09 pm

Re: Psihologie

Post by holstein »

duranviola wrote:Frica barbatilor !

Da! Nu este nicio greseala in titlu. Se spune despre barbati ca sunt sexul tare. Chiar si asa, barbatii experimenteaza frica. Cele mai comune forme de frica ar fi:

1 Frica de competitie. Un barbat isi doreste competitia, o cauta, dar numai atata vreme cat stie ca el va iesi invingator. Cu siguranta nimanui nu-i place sa piarda, iar barbatilor cu atat mai putin. Frica de competitie se afla in stransa legatura cu frica de respingere. Si aceasta pentru ca dintr-o competitie poate iesi invingator un singur barbat, iar acesta va fi cel ales. Cel care pierde este cel ce va fi respins, cel care nu este suficient de bun. Cum sa tolereze asa ceva un barbat, cand el isi doreste intotdeauna sa fie numarul 1, fie ca e vorba de afaceri, bani, prieteni?

2 Frica de chelie. Pentru ca multi barbati considera pilozitatea o caracteristica a virilitatii, caderea parului le pune in primejdie masculinitatea.

3 Frica de saracie. Pentru ca barbatii isi doresc sa fie cei mai buni, ei isi doresc acelasi lucru si in privinta potentei financiare. In ADN-ul barbatului este intiparita datoria de a asigura traiul si bunastarea familiei sale. Si acest lucru chiar daca societatea a evoluat si femeile muncesc cot la cot cu barbatii, iar uneori castiga chiar mai bine decat ei. Mai mult de atat, studiile arata ca barbatii potenti din punct de vedere financiar detin privilegiul de a alege din cat mai multe femei si de a castiga mult mai usor atentia femeilor frumoase. Si aceasta pentru ca femeile isi doresc barbati dominanti din punct de vedere social si economic, pentru ca acestia le ofera siguranta pe care o cauta. Bunastarea financiara ofera barbatului putere.

4 Frica de casatorie. Pentru ca “da-ul” spus unei femei reprezinta un mare “nu” pentru toate celelalte femei, barbatii vor sa amane cat mai mult acest moment. Casatoria este privita de catre barbati si ca privare de libertate, renuntare la serile cu prietenii, la intimitate, la sine. Inseamna asumarea de responsabilitati. Studiile in domeniu arata ca mai ales copiii care au fost singuri la parinti, au o teama aproape patologica de casatorie, desi 70% dintre ei isi doresc foarte mult o familie.

5 Frica de femei frumoase si destepte. Desi o femeie frumoasa, care mai este si desteapta, este visul oricarui barbat, in acelasi timp poate fi si o sursa continua de nesiguranta. Teama ca o astfel de femeie ar putea fi dorita si de alti barbati, in ciuda faptului ca isi doresc femei la care viseaza si alti barbati, ii face pe barbati sa evite relatiile cu femeile frumoase si destepte.

6 Frica de disfunctii sexuale. Teama de a nu mai fi bun in pat si de a nu-si mai putea satisface partenera ar fi o lovitura foarte dureroasa pentru un barbat. Acest lucru ar afecta teribil de mult increderea barbatului in sine.

7 Frica de boala. In cazul in care este vorba despre o boala a lor, barbatii sunt mai putin toleranti cu durerea si disconfortul decat femeile. Atunci cand este vorba de boala cuiva drag se simt inutili sau buni de nimic, mai ales daca nu pot ajuta.

8 Frica de singuratate este, poate, una dintre cele mai ascunse frici ale barbatului, frica pe care foarte putini barbati o recunosc.

http://artafeminina.ro/frica-barbatilor/

sa nu cumva sa credeti dragelor, ca noua , barbatilor, nu ne este frica de bau-bau
1) Ceva foarte normal, cui îi place sa piarda!??

2) Hmmm, oare de aia chelia a ajuns la moda si pare sa fie si cool!??

3) Saracie!!! Oare când sunt sarac? Când bag mâna în buzunar si constat ca e gol? ...eu am si mâna si buzunar, dar altii???

4) "Pentru ca “da-ul” spus unei femei reprezinta un mare “nu” pentru toate celelalte femei" Probabil asta este versiunea "oficiala"... ati auzit deja, toate bordelurile închid, sunt falimentare

5) "Frica de femei frumoase si destepte" Exista asa ceva? Lasând gluma la o parte, ati auzit voi un barbat sa spuna: Prietena/Sotia mea este atât de urâta si proasta? EU NU, indiferent de cât de beat ar fi fost :mrgreen:

6) De ce ti frica nu scapi! :))

7) Aici ma simt si eu :ymblushing:

8) Oare când ajunge un om sa fie întradevar singur?
Wer glaubt etwas zu sein, hört auf etwas zu werden.
POLI UEBER ALLES !!!
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihologie

Post by duranviola »

Ce vor barbatii de la femei ?

Ce vor barbatii? Sunt covinsa ca te-ai intrebat adesea acest lucru si de aceea poate acest articol iti va veni in ajutor.

Ai observat ca barbatii vorbesc despre perioada in care erau burlaci sau sunt burlaci ca despre cea mai fericita perioada din viata lor?

Momentele de intalnirile cu baietii cand se discuta despre weekendurile in care au avut doua sau 3 cuceriri, par a fi cele mai frumoase momente din viata lor? Ai putea crede ca asta e natura lor si ca le place aceasta perioada si ar vrea sa o pastreze mult timp.

Totusi in spatele tuturor discutiilor despre fete si despre partenerele lor de o noapte barbatii sunt la fel de orientati ca si femeile spre dragoste. Statistic vorbind chiar mai multi barbati decat femei considera o relatie ca fiind un aspect foarte important din viata lor. Pare incredibil, nu?

Recunosc ca la inceput nu stiam prea multe despre aceste lucruri si nu intelegeam ce ii poate face sa considere o fata ca fiind potrivita pentru o relatie, si care e diferenta pentru ei dintr-o fata cu care iesi la cateva intalniri si una pe care si-o doresc ca fiind prietena.

Ce am facut? Am inceput sa interoghez cativa reprezentanti ai sexului masculin si am facut o medie a calitatilor care lor li se par universal attractive. Apoi am intocmit un profil al femeii pe care barbatii o considera irezistibil de atragatoare. Am sa-ti spun din prima ca nu e vorba despre atractia fizica si in acest articol si ma grabesc sa iti prezint rezultatul cercetarilor mele.

N-am crezut niciodata ca am sa ajung un mic detectiv care face interogatorii dar am vrut sa aflu caracteristicile femeii considerate ”material de prietena, poate ulterior sotie ”.

Si ca sa nu te mai tin in suspans am sa incep sa iti vorbesc despre ce am aflat. Tine minte insa ce ti-am spus de atatea ori. Nu trebuie sa devii alta persoana, fii tu insati si onesta dar fara sa ucizi atractia. Parte din arta seductiei feminine este de a fi tu insati.

Pastreaza un echilibru intre a fi o femeie independenta si o femeie care stie sa aprecieze micile atentii din partea barbatului.

Este in regula ca iti aduci si tu contributia cand vine vorba despre iesirile in oras, bani si cand vine vorba de a controla anumite situatii. Totusi, in acelasi timp, poti sa te relaxezi si sa apreciezi daca el face un efort pentru a avea grija de tine.

Unele femei sunt constiente ca este atragator sa fii o femeie independenta in contextul zilelor de astazi insa entuziasmul lor in a obtine acest ideal le duce intr-o directie gresita de multe ori. Nu in asta consta arta seductiei.

Daca va aflati la o masa si imediat cum se apropie chelnerul cu nota tu afisezii expresia: ”femeile pot face orice”, si platesti pe oricine care se afla pe o raza de 50 metrii s-ar putea sa nu fie prea confortabil pentru el, mai ales ca el te-a invitat in oras.

Scenariul opus expune cazul femeii care tot timpul asteapta asistenta: atunci cand are o plasa cu legume in mana , e prima care coboara din taxi grabita sau ultima care ajunge la bar tot timpul. Adevarul este ca nici una dintre aceste tipuri de femeie nu este considerat atragator. Barbatilor le place sa simta ca apreciezi eforturile lor de cavaleri si majoritatea dintre ei se grabesc sa faca diverse lucruri cum ar fi sa-ti deschida usa, sau iti plateasca pentru biletul la film. Este important sa le dai aceasta sansa de a face lucruri dragute pentru tine insa daca mergi prea departe s-ar putea ca acest sentiment sa se transforme intr-unul de resentiment.

Ideea este sa pastrezi acest echilibru despre care iti vorbeam. Vrei sa ii permiti sa-si exprime dorinta masculina de a te proteja, de a-ti oferi anumite placeri dar fara sa-l faci sa simta ca profiti de acest lucru. Regula ar fi : Apreciaza aceste gesturi, bucura-te de ele dar nu le astepta niciodata. Si fii sigura ca el stie asta.

Esti fericita sa-i dai libertatea de a-si trai propria viata.

Apropierea este un lucru extraordinar. Majoritatea oamenilor isi petrec viata cautand un suflet cu care sa se conecteze. Asa ca atunci cand incepi o relatie cu cineva pe care tu il consideri ca fiind alesul inimii tale este tentant sa-ti petreci majoritatea timpului cu el. Dar barbatii au nevoie sa stie ca daca lucrurile intre voi vor ajunge la acest nivel, tu vei fi de acord ca el sa mai iasa si cu prietenii din cand in cand si sa faca lucrurile care lui ii fac placere. Libertatea este cea mai importanta virtute. Are nevoie sa stie ca nu va trebui sa-i contabilizezi fiecare miscare sau sa isi ceara scuze ca a intarziat cateodata noaptea din cauza ca a fost la o iesire cu baietii. Nu doar ca are nevoie sa-i oferi libertate dar are nevoie ca si tu sa ai nevoie de libertate din partea lui.

Este inconfortabil pentru cineva sa stie ca toata viata ta este centrata doar pe el. Pune-l pe un piedestal si renunta la toate placerile si prietenii tai si o sa-l pierzi pentru ca se va speria de importanta pe care i-ai dat-o.

Important este sa-ti pastrezi starea de fericire si atunci cand esti cu el si cand nu esti cu el. Barbatii vor aprecia o partenera care isi doreste sa isi petreaca timp cu ei dar nu are nevoie ca el sa fie in preajma tot timpul, vor aprecia o partenera careia ii face placer prezenta lui dar este fericita si isi vede de viata ei cand el nu este in preajma. Asa ca exprima-ti afectiunea fata de el dar nu o transforma in dependenta.

Ai grija de aspectul tau dar nu exagera.
Daca ii ceri sa te astepte pentru o intalnire mai mult de jumatate de ora in cealalata camera este foarte mult pentru el. In plus daca la primele intalniri depui prea mult efort sa arati bine , cand ajungeti sa fiti confortabili si nu te prezinti tot asa s-ar putea sa nu fie prea impresionat. Gandeste-te cum ar fi sa-l cunosti pe iubitul tau acoperit de tone de fond de ten si apoi sa-ti dai seama ca nu e chiar asa. Ar fi putin cam inselator, nu? E esential sa ai grija de tine dar nu incerca sa impresionezi prin asta, oricum veti ajunge sa va vedeti si cand nu sunteti complet aranjati. In plus daca vrei sa arati bine fa-o pentru tine nu pentru ca vrea el. Nu te chinui 2 ore sa te aranjezi sa-i faci impresie.

Nu-l incarca cu nesiguranta ta.

Suntem toti oameni, si femei si barbati si fiecare avem anumite aspecte de nesiguranta .Un barbat normal dupa ce ajunge sa te cunoasca mai bine va imparti aceasta nesiguranta cu tine. Aminteste-ti insa ca ne cautam un partener care sa ne incarce cu cat mai putine aspecte negative posibil. In primele zile evita sa vorbesti despre cum parintii tai sunt divortati sau cum ti-a lipsit afectiunea pentru ca el va interepreta acest mesaj ca si cand i-ai spune ca s-a terminat cu independenta, prietenii si hobbyurile lui .

Apoi incearca sa eviti sa-l acuzi ca numai la sex ii sta capul cand iti face un compliment ii sau sa-i ceri sa-ti spuna ca te iubeste doar pentru a te simti tu relaxata. Ar fi inoportun ca, daca se uita dupa cineva pe strada sa incepi si tu sa-i arati fete cu un ton ironic pentru a-i reprosa apoi ca s-a uitat dupa altcineva. Asta denota lipsa ta de incredere in propria persoana. Mai bine arata-I tu o fata care are anumite calitati si complimenteaz-o. Cu toti avem la un momentdat stari mai bune si mai proaste, avem nevoie de afectiune is a ne spuna cineva ca totul va fi bine, dar nu-l incarca cu prea multe responsabilitati din prima, pana la urma vrei un iubit nu vrei un babysitter.

Aminteste-ti ca trebuie sa ii arati cat de sigura esti pe tine nu sa scoti la iveala toate aspectele tale legate de nesiguranta si lipsa de incredere in tine.

Am auzit multi barbati plangandu-se ca prietenele lor vor sa ii schimbe sa devina mai buni. Nu este subiectul experimentelor tale

Ei au atras o femeie pe care ei o considera femeia care ii place pentru cine sunt. Femeile vad acest lucru ca pe afectiune insa barbatii considera criticile si incercarile de a-l face sa-si dea seama ce e mai bine pentru ei enervant. Nici un barbat de pe fata pamantului nu iubeste sa fie cicalit . Nu numai ca el considera cicalitul ca fiind o lipsa de respect pentru personalitatea si obiceiurile lui, ba mai mult va intelege ca te consideri superioara lui. Va intelege ca vrei sa-l ”repari ” chiar daca el nu vrea sa fie reparat.

In majoritatea timpului barbatii sunt in competitie cu alti barbati si vor ca tu sa ii sustii in ceea ce fac si sa-ti spui parerile intr-un mod constructiv, ei nu au nevoie de o mama cicalitoare care sa-i irite cu remarcile lor acide. In loc sa-si doreasca sa-si petreaca timpul cu tine, se va indeparta din ce in ce mai mult. El are nevoie de o femeie care sa ii sustina si care sa-i faca sa se simta bine in pielea lor.

Tu cum ai procedat pana acum in interactiunea ta cu fiintele complementare noua? Daca ai alte recomandari, astept sa le impartasesti cu noi.

Tel las sa meditezi cu urmatoarele cuvinte:

Traieste si iubeste, iubeste in mod total si intens, insa niciodata aducand prejudiciu libertatii. Libertatea trebuie sa ramana valoarea suprema.-Osho

sper sa fie de folos sotiilor, prietenelor, colegelor noastre de zi cu zi

www.artafeminina.ro
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihologie

Post by duranviola »

Bazele conflictului intergrupal. Experimentul Robber's Cave (Pestera Hotilor)

31 Martie 2011

Experimentul Robber's Cave (Pestera Hotilor) a fost realizat in 1954, in cadrul unui program de cercetare initiat de Universitatea din Oklahoma, SUA, de catre psihologul Muzafer Sherif. Obiectivul acestui experiment: testarea relatiilor dintre 2 grupuri; mai exact, a vrut sa afle cat de repede este stabilita o ierarhie in cadrul unui grup neomogen, si daca apar atitudini de ostilitate sau conflictuale, atunci cand interactioneaza.

Experiment
La experiment au participat 22 de baieti, cu varsta cuprinsa intre 11-12 ani, care urmau sa plece in tabara la Parcul National Robber's Cave, din statul Oklahoma. Inainte de a pleca in calatorie copiii au fost impartiti in doua grupe, fara ca o grupa sa stie de existenta celeilalte.

Experimentul s-a desfasurat in 3 etape:
- etapa socializarii (intre membrii aceluiasi grup)
- etapa divergentelor (competitii intre cele 2 grupuri)
- etapa integrarii (stabilirea relatiilor de prietenie intre participantii la studiu)

In prima etapa, cele doua grupuri au fost cazate in cabane diferite. Fiecare grupa si-a ales un nume, un steag, iar membrii s-au cunoscut si au legat o relatie de prietenie. Cand membrii celor 2 grupuri se cunoasteau si se obisnuisera unii cu ceilalti s-a permis descoperirea existentei celuilalt grup. In acest punct psihologul Muzafer Sherif a observat prezenta sentimentului de apartenenta a participantilor la un grup, dar si reactii spontane de nervozitate. Mai mult, fiecare grup au stabilit reprezentati, prin intermediul carora au cerut initierea unei competitii intergrupale.

Cea de-a doua etapa a fost dedica exclusiv competitiilor intergrupale. Considerand ca detin cele mai bune strategii de joc, intre cele doua grupuri au aparut manifestari conflictuale, manifestate prin abuz verbal. Temandu-se de intorsatura pe care ar putea sa o ia experiementul, cercetatorul a decis sa finalizeze mai repede aceasta etapa, pentru a trece la urmatoarea si ultima, cea a aplanarii conflictelor si a stabilirii relatiei de amicitie.

Primele incercari ale psihologului de a calma spiritele dintre cele doua grupe au esuat. Drept consecinta, Prof. Sherif a adoptat o noua strategie prin stabilirea unor obiective, care necesita unirea fortelor si energiilor tuturor copiilor pentru a fi indeplinite. De exemplu, urmau sa mearga la film si impreuna trebuiau sa aleaga filmul, seara cand vor sa il vizioneze si sa stranga o suma de bani pentru platirea biletelor. Cele doua grupuri au reusit sa ajunga la un consens, iar dupa vizionarea filmului deja se putea observa pe chipurile lor o stare de relaxare si impacare reciproca.

In urma realizarii acestui studiu psihologul Muzafer Sherif a conchis ca in interiorul unui grup intotdeauna se creeaza o ierarhie, iar cand doua grupuri trebuie sa interactioneze automat apar conflicte, prejudecati, si atitudini de ostilitate.

hmmm, mi se pare cunoscut :-?

http://www.topexperti.ro
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Psihologie

Post by Pffv »

[quote="duranviola
In urma realizarii acestui studiu psihologul Muzafer Sherif a conchis ca in interiorul unui grup intotdeauna se creeaza o ierarhie, iar cand doua grupuri trebuie sa interactioneze automat apar conflicte, prejudecati, si atitudini de ostilitate.

hmmm, mi se pare cunoscut :-? [/quote]

Prea si de nedorit ...cunoscut :-! !
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihologie

Post by duranviola »

Suferinta existentiala si depresia: Cum le deosebim?

Oricine poate, la un moment dat, sa fie atins de un episod depresiv. Dar a avea moralul “in berna” nu inseamna inca a fi deprimat. Cand maladia loveste, ea este asociata cu anumite simptome stiintific identificate, cu sentimente invalidante, care, de cele mai multe ori, impiedica persoana lovita sa isi desfasoare existenta in mod functional. In acest caz, nu mai putem vorbi de o simpla indispozitie.

Oricine se poate simti uneori trist, demotivat, fara chef de viata. Dar, de aici si pana la un episod depresiv este inca cale lunga. Dar cum facem diferenta? Specialistii ne raspund: pentru a putea vorbi de o depresie in sensul medical al cuvantului, este necesar ca pacientul sa fi resimtit un grup de simptome, pentru o perioada de cel putin doua saptamani. Aceste simptome sunt:
- tristete intensa, insotita de hipersensibilitate;
- diminuarea sau absenta oricarei placeri sau a oricarui interes;
- tulburari alimentare: pierderea poftei de mancare sau, din contra, bulimie;
- tulburari ale somnului: insomnii sau, din contra, o stare permanenta de somnolenta si nevoia exagerata de somn;
- oboseala si lipsa de energie, chiar si in conditiile in care efortul de peste zi este minim;
- sentimente de culpabilitate si devalorizare;
- dificultati de concentrare si lentoare in gandire;
- ganduri negre, uneori legate de moarte.

Este insa dificil ca o persoana sa stabileasca cu exactitate pragul dintre o suferinta existentiala, comuna de altfel, ca, de exemplu, pierderea cuiva drag, si un episod depresiv in sensul medical al cuvantului. Uneori, acest prag este fluctuant pentru aceeasi persoana. De aceea, este preferabil sa consultam un medic. Din pacate, la ora actuala, Europa este cea mai mare consumatoare de antidepresive din lume. Si problema nu este ca medicii prescriu o cantitate prea mare de antidepresive, ci ca le prescriu prea repede si prea usor. Psihologii si din ce in ce mai multi psihiatrii sunt de parere ca omul nu trebuie ajutat doar chimizandu-i suferinta psihica. Este necesar ca medicii sa ia in calcul si terapiile alternative, cum ar fi: psihoterapia, acupunctura, remediile naturiste, si homeopatia.

Nu putem sa nu amintim faptul ca femeile sunt mai expuse depresiilor decat barbatii. Din acest punct de vedere, nu exista o egalitate reala intre femei si barbati. Avand in vedere ca, din start, femeile gestioneaza mai multe responsabilitati - familie, viata sociala si profesionala - ele cunosc un nivel al stresului mult mai ridicat.

Studii s-au mai facut si pe categorii profesionale, dar concluzia a fost ca depresia poate lovi pe oricine. Diferenta ar consta doar in faptul ca, persoanele apartinand unei categorii socioprofesionale superioare si avand un nivel de studii superioare, ar fi mai protejate, deoarece ar avea acces mai usor la ingrijire si la preventie.

Ceea ce este insa foarte important de mentionat este faptul ca, in ziua de azi, atat psihologii cat si psihiatrii si-au schimbat practicile; ei stiu ca nici un episod depresiv oricat de minor ar fi el, nu trebuie lasat netratat, deoarece o depresie netratata iese din limitele unui simplu episod, transformandu-se in patologie. Si daca deocamdata numarul de persoane depresive nu este in crestere, asta se datoreaza faptului ca un numar din ce in ce mai mare de oameni merg la consultatie, fapt care a dus la posibilitatea identificarii din timp a persoanelor predispuse la episoade depresive.

Concluzia! Singuratatea si insingurarea sunt factori depresori redutabili. Criteriul major il constituie legaturile sociale, familiale, de prietenie si calitatea lor, aceasta retea sociala propie fiecarui individ.

Sa nu uitam ca, desi numarul pacientilor loviti de depresie nu este in crestere, media lor de varsta coboara din ce in ce mai mult; din ce in ce mai multi tineri si adolescenti sunt afectati de depresie. Prin urmare, este absolut necesar ca fiecare din noi sa ne luam masurile de precautie pentru ca aceasta afectiune sa ne ocoleasca.

http://www.topexperti.ro
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Psihologie

Post by Pffv »

duranviola wrote:-
Sa nu uitam ca, desi numarul pacientilor loviti de depresie nu este in crestere, media lor de varsta coboara din ce in ce mai mult; din ce in ce mai multi tineri si adolescenti sunt afectati de depresie. Prin urmare, este absolut necesar ca fiecare din noi sa ne luam masurile de precautie pentru ca aceasta afectiune sa ne ocoleasca.

http://www.topexperti.ro
1. Aici este un enunt cel putin hazardat . Experienta imi spune ca este in crestere serioasa si cu grad accentuat de gravitate , o multime de depresii recurente (adica se repeta ciclic cu tendinta de cronicizare)
2. Enunt ce il pot confirma ...din pacate . In conjuctie cu cele de la punctul 1 duc la concluzii extrem de neplacute !
O.m,i'
Posts: 81
Joined: Sat Oct 06, 2012 11:52 pm

Re: Psihologie

Post by O.m,i' »

Aici ar trebui inserata si o discutie legata de alimentatie. O nutrtie bogata in acizi grasi omega3 si in uridina incurajeaza buna functionare a celulelor care se leaga strict de starea noastra psihica si chiar fizica. Nuci, seminte de in, sfecla rosie, somon sunt alimente de care ar fi bine sa nu ne lipsim pe o perioada prea indelungata mai ales daca prin constitutia noastra la nivel cerebral suntem predispusi la astfel de caderi psihice.
Post Reply