Psihanaliza

User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Psihanaliza

Post by Ivanhoe »

Topica dedicat psihanalizei
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihanaliza

Post by duranviola »

Psihanaliza înglobează o serie de concepții dezvoltate de Sigmund Freud privind explicarea fenomenelor psihice, bazate în primul rând pe cercetarea proceselor desfășurate în inconștient și a relațiilor sale cu conștientul, din care rezultă procedee terapeutice aplicate în cazul tulburărilor psihopatologice. Aceste concepții s-au extins la explicarea fenomenelor socio-culturale.

sursa wikipedia
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihanaliza

Post by duranviola »

Comportamentul provocator

Te comporti astfel incat sa-i determini pe ceilalti sa-ti faca ceva. Daca finalul este unul sexual, daca esti agresat, i-ai incitat sa te faca sa suferi, posibil sa te pedepseasca, pentru a-ti diminua vinovatia resimtita.

Pe perioada formarii mele in psihiatria generala, unii rezidenti isi aratau dispretul fata de indivizii provocatori, numindu-i “excitatori ai inconstientului”. De exemplu, “vanatorii” sexuali au gasit diferite moduri de manipulare pentru a-si convinge victimele vulnerabile sa se angajeze in activitati sexuale.

De regula, se presupune ca persoanele atractive sau cu un comportament seductiv sunt intrucatva constiente de ceea ce fac si ca urmaresc un scop precis. Insa exista si situatii in care provocatorul (sau provocatoarea) este relativ surprins(a) de excitatia pe care o trezeste in celalalt – datorita activitatii unor aparari inconstiente, printre care provocarea interesului sexual in celalalt, insotita uneori si de negarea efectelor reale ale comportamentului sau.

In 2002, un coleg a relatat o consultatie atipica avuta cu o pacienta foarte atractiva, care s-a plans de faptul ca toti barbatii intalniti pareau sa isi manifeste imediat interesul sexual fata de ea. Un aspect particular era ca ea purta la birou o bluza trasparenta fara sutien. La un moment dat, terapeutul a sugerat discret ca pacienta parea sa nu realizeze ca problema sa putea fi legata de modul sau de a se imbraca. La inceput aceasta s-a aparat, rationalizand ca bluzele transparente erau “la moda”. Cu toate acestea, a inteles curand ca explicatia era o rationalizare si ca inconstient le provoca celorlalti interesul sexual, in timp ce dorintele sale exhibitioniste ramaneau in afara campului constiintei. Ea si-a imbracat haina, ramanand astfel pentru tot restul consultatiei.

Este posibil ca indivizii masochisti, ce isi provoaca suferinta, sa incerce sa se elibereze de vinovatie, desi motivatiile autopedepsirii pot avea la baza si alte dinamici (Novick & Novick, 1996). Printre numeroasele motive, se pot numara:

- Controlul asupra momentului producerii unei experiente neplacute, de care se tem (transformarea pasivitatii in activitate)

- Dovedirea prin procrastinare (amanare) ca pot, in mod repetat, face fata unor situatii neplacute, in care il fac pe celalalt sa astepte si sa-i declanseze astfel iritarea

- Impiedicarea accesului in constiinta al pulsiunilor distructive indreptate catre o victima – identificarea cu victima (MacGregor, 1991)

- Repetarea inconstienta, in forma simbolica, a traumelor anterioare, pentru a se convinge de veridicitatea ideilor magice (gandirea magica) si a raspunde diferit la evenimentul traumatic (“punerea in act” a conflictelor transferentiale)

- Provocarea ostilitatilor si criticismului din partea semenilor, care de fapt reprezinta propriile sentimente resimtite la adresa acestora

- Fantasma ca fac inofensiva o persoana care le provoaca angoasa (Loewenstein [1957] seducerea agresorului)

- Comportamentul adeziv fata de un iubit narcisic sau sadic, pentru a controla propria anxietate si depresie legate de pierderea acestuia

- Provocarea luptelor pentru putere, in scopul evitarii unor dorinte sexuale conflictuale (regresia libidinala anala)

- “Imblanzirea” unor figuri autoritare, astfel incat sa obtina magic “puterea falica” a acestora (identificarea cu obiectul idealizat, implicand ceea ce Greenacre [1956] a denumit “Fascinatie a penisului” patologica)

- Crearea sau impiedicarea la nivel inconstient a fuziunii identitatilor (adica dintre reprezentarea sinelui si cea a obiectului), datorata unei slabe diferentieri a sinelui de obiect si conflictelor privind distanta emotionala (Akhtar, 1994)

- Transformarea pulsiunilor, astfel ca suferinta capata, la nivel simbolic, o semnificatie sexuala (Freud, 1919)

- Obtinerea simbolica a unei gratificari orale sau genitale din partea celui care ii face sa sufere, asociata cu ideea ca acesta ii iubeste (aparare versus pierderea iubirii)

- Diminuarea vinovatiei legata de sexualitate, astfel incat excitarea sexuala sa le poata produce placere.

Extras din “101 aparari. Cum se autoprotejeaza mintea”,
Jerome S. Blackman, Editura Trei, 2009
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihanaliza

Post by duranviola »

Barbatii sunt dificili

Barbatii sunt dificili. La suprafata, sunt adeseori distanti si-ti dau impresia ca nu poti avea incredere in ei. Sau par galagiosi si insuportabili. Si, daca incerci sa-i cunosti mai bine, lucrurile se agraveaza – de multe ori se inchid in ei si devin de nepatruns. Spre deosebire de femei, care sunt in general dispuse sa vorbeasca despre propriile sentiment, pentru majoritatea barbatilor acesta este un demers extrem de dificil. Dar cand, in cele din urma, reusesc sa se deschida, scot intotdeauna la iveala un eu intern plin de dramatism, curajos si uluitor de vulnerabil. […]

Motivul pentru care barbatii vin la sedintele de psihoterapie si subiectele despre care ajung sa vorbeasca sunt doua lucruri complet diferite. In primul rand, la inceputul terapiei barbatii nu vorbesc deloc – adica nu spun nimic semnificativ sau interesant. Intr-o anumita masura, barbatii vin la aceste sedinte pentru ca nu vorbesc. Atat timp cat, la nivelul inconstientului, filosofia lor le spune ca vorbele nu au nici o valoare si ca faptele spun mai mult decat vorbele, barbatii intra in terapie ca si cum s-ar urca la volan: decat sa intrebe incotro sa o ia, prefera sa mearga pana ajung intr-o fundatura, se ratacesc sau au un accident. Si nici atunci nu vor cere ajutorul cuiva: de obicei, unul dintre pasagerii aflati in masina o va face in locul lor.

Iata motivul pentru care multi dintre pacinentii mei se strecoara timid in cabinetul meu pentru prima consultatie, dupa vreo actiune distructiva si/sau dupa ce au fost impinsi de la spate de sotie sau iubita. In acest al doilea caz, sunt adeseori “tarati” in birou pentru ca refuza sa comunice sau pentru ca singurele modalitati de comunicare pe care le utilizeaza sunt accesele de furie sau alte iesiri dizgratioase. Uneori sunt fortati sa vina, pentru aceleasi motive, nu de partenerul de viata, ci de un coleg de serviciu sau de un sef. De multe ori, asta implica un ultimatum – amentintarea cu divortul sau concedierea.

Exista si barbati aflati in cautarea unui tratament pentru probleme sau aspecte similare cu cele ale femeilor – depresie, anxietate, dificultati in relatiile de cuplu, – dar majoritatea vin la psihoterapie cu dileme strict masculine si intr-un stil clar masculin. Nu este de mirare ca cercetarile arata ca barbatii sunt mai predispusi la fenomene gen alcoolism, consum de droguri, comportamente antisociale. Dar, in cabinetul meu, nici chiar barbatii care nu intra in aceasta schema de diagnostic – adica majoritatea pacientilor mei – nu pot fi confundati cu o femeie.

Multi dintre cei care vin la mine din proprie initiativa trec printr-o criza legata de locul de munca: concedierea sau “restructuratea” sunt experiente traumatizante pentru majoritatea barbatilor. Simpla impresie ca ar putea da gres, ca sa nu mai pomenim situatiile de esec real, poate provoca o criza. Barbatii vin in cabinetul meu si pentru alte motive legate de munca, de pilda dificultatea de a lua decizii, implicatea in conflicte politice costisitoare, sentimentul ca sunt persecutati de firma, plictiseala sau faptul ca nu le place activitatea desfasurata.

In cele din urma, multi barbati doresc o terapie pentru ceea ce cred ei ca ar fi simptome sexuale. Impotenta, ejacularea precoce, fanteziile sexuale deranjante, intrebarile legate de identitatea sexuala, infidelitatea, impulsivitatea sau compulsivitatea sexuala sunt cele mai frecvente “probleme principale”. In acest grup intra cei care se tem atat de tare de dificultatile pe care le au, incat, luni in sir, nici nu spun de ce au apelat la terapie.

Extras din “Daca barbatii ar vorbi”,
Alon Gratch, Editura Trei, 2007
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
O.m,i'
Posts: 81
Joined: Sat Oct 06, 2012 11:52 pm

Re: Psihanaliza

Post by O.m,i' »

Chiar totul trebuie sa aiba o legatura cu "comportamentul sexual" ? 8-| deci probabil ca daca sa zicem... imi vine sa casc, e probabil un tertip la care subconstientul recurge mascand astfel dorinta de a **** si musca de pe bec.
User avatar
holstein
Posts: 433
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:09 pm

Re: Psihanaliza

Post by holstein »

O.m,i' wrote:Chiar totul trebuie sa aiba o legatura cu "comportamentul sexual" ?
Evident! "comportamentul sexual" cum îl descri tu, este singurul (înca) mod al nostru de a supravietui...suntem produsul unui "comportament sexual", asta este esenta.
Wer glaubt etwas zu sein, hört auf etwas zu werden.
POLI UEBER ALLES !!!
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Psihanaliza

Post by Pffv »

holstein wrote:
O.m,i' wrote:Chiar totul trebuie sa aiba o legatura cu "comportamentul sexual" ?
Evident! "comportamentul sexual" cum îl descri tu, este singurul (înca) mod al nostru de a supravietui...suntem produsul unui "comportament sexual", asta este esenta.
In mod cu totul "exceptional" :) sunt de acord cu Holstein .
PS Am ocazia nedorita de a cunoaste multa cazuistica ...psiho , asa ca nu vorbesc chiar in vant !
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihanaliza

Post by duranviola »

Cum studiem psihanaliza ?

Cînd şi cînd sîntem întrebaţi: "Cum fac să studiez psihanaliza?" Cei care întreabă se gîndesc, evident, la un studiu universitar, adică la o facultate care să predea psihanaliza şi numai psihanaliza.

Întrebarea porneşte de la premiza că psihanaliza se poate preda în facultate. La drept vorbind ea nu a fost niciodată predată în facultate. Nu a avut succes în mediul universitar aşa cum observă şi Freud, creatorul ei.

Pe de altă parte, ideea de studiu acoperă două domenii conexe: studiul teoretic, ce poate fi de sine stătător, şi studiul practic.

Poţi învăţa psihanaliza teoretic citind cărţile lui Freud. În special, Psihopatologia vieţii cotidiene, Interpretarea viselor şi prelegerile. Aceste cărţi, împreună cu un dicţionar bun, sînt absolut suficiente pentru a avea o imagine despre ce este psihanaliza. Mai mult chiar, ele te pot ajuta să înveţi să lucrezi cu visele tale sau cu actele ratate etc.

Studiul practic debutează cu analiza viselor tale - cum am arătat mai sus - şi continuă cu auto-analiza pe larg (care nu diferă semnificativ de analiza terapeutică) efectuată ani la rînd sub controlul uni psihanalist cu experienţă.

Dacă vrei să practici psihanaliza ca terapie - adică nu te mulţumeşti cu cunoştinţele teoretice - este absolut necesar să treci prin auto-analiză. La fel ca un pacient care apelează la psihanalist pentru suferinţe nevrotice.

Dacă prima parte, teoretică, ar putea fi predată prin cursuri faţă în faţă, a doua parte, practică, necesită relaţia specifică stabilită în psihanaliza terapeutică. Nu poţi învăţa prin cursuri auto-analiza. Nu poţi face auto-analiza de la distanţă etc.

Este psihologia un început?

Unii ne întreabă dacă facultatea de psihologie te ajută în studiul psihanalizei. Nu, nu te ajută. Nu te ajută pentru că psihologia nu are nicio legătură cu psihanaliza. În plus, la noi, psihanaliza este respinsă sau ignorată de mediile academice.

Pe scurt, poţi urma foarte bine o facultate de artă sau medicina, sau chiar una tehnică, şi studia psihanaliza.

Dar psihiatria?

Psihiatria nu are ca arie de acoperire problemele psihanalizei. Sau chiar dacă are, aplică metode specifice, care sînt străine psihanalizei. Există însă anumite afecţiuni psihice grave care intră numai în sfera de interes a psihiatriei. Aceste afecţiuni nu pot fi tratate cu ajutorul psihanalizei.

În concluzie: citiţi operele lui Freud şi apelaţi la un psihanalist experimentat dacă doriţi să mergeţi mai departe de teorie.

http://www.psihanaliza.org/editorial25.html

vorba lui Virgil Iantu : puneti mana pe carte si invatati !
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihanaliza

Post by duranviola »

un punct de vedere obiectiv si profesionist :

Ce e psihanaliza?

Prin "psihanaliza" se pot intelege:

O metoda de investigare avand ca scop dezvaluirea semnificatiilor inconstiente ale cuvintelor, actiunilor, viselor, fantasmelor, delirurilor, simptomelor;
O metoda psihoterapeutica intemeiata pe acest tip de investigare si avand ca instrumente asocierea libera de idei (a pacientului) si interpretarea (analistului), pe fundalul transferului (pacientului) si al contratransferului (analistului);
Un ansamblu de teorii originate in practica de clinica;
Aplicatiile care pot fi dezvoltate pornind de la aceste teorii ori direct de la notiunile clinice - in cele mai diverse sfere culturale: arta, literatura, filosofie, politica, societate, mentalitate etc. (asa-numita psihanaliza aplicata);
O scoala de gandire si o miscare, incluzand curentele freudiste ori derivate.

Conventional, se considera ca data de nastere a psihanalizei este 1895, anul aparitiei lucrarii "Studii asupra isteriei" / "Studien uber Hysterie", semnata de Sigmund Freud impreuna cu Josef Breuer. Termenul de psihanaliza a fost introdus de Freud un an mai tarziu, ca psycho-analyse, intr-un articol in limba franceza, "Ereditatea si etiologia nevrozelor" / "L'heredite et l'etiologie des nevroses". In acelasi an, 1896, termenul apare pentru prima data si in limba germana, ca Psychoanalyse, in "Noi observatii asupra psihonevrozelor de aparare" / "Weitere Bemerkungen uber die Abwehr-Neuropsychosen".

De-a lungul timpului, Freud a definit in mai multe randuri psihanaliza - precum in "Psihanaliza si teorie a libidoului" / "Psychoanalyse und Libidotheorie", 1923: "Psihanaliza este denumirea:

1. Unui procedeu de investigare a proceselor mentale aproape inaccesibile prin alte metode;
2. Unei metode bazate pe acest tip de investigare pentru tratamentul tulburarilor nevrotice;
3. Unei serii de conceptii psihologice dobandite prin acest mijloc si care se dezvolta impreuna pentru a forma progresiv o noua disciplina stiintifica."

Psihanaliza a mai fost numita si "cura prin cuvant" / "talking cure".

http://www.srdp.ro/
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Psihanaliza

Post by duranviola »

mic dictionar :

ACT RATAT
Act in care rezultatul urmarit explicit nu este atins, ci inlocuit printr-un altul. Se va vorbi de acte ratate nu pentru a desemna ansamblul rateurilor de vorbire, memorie sau actiune, ci avand in vedere actele pe care subiectul este in mod obisnuit capabil sa le duca la bun sfarsit si al caror esec este tentat sa-l atribuie doar neatentiei sale sau intamplarii.
Freud a aratat ca actele ratate sunt, ca si simptomele, formatiuni de compromis intre intentia constienta a subiectului si refulat.

IDENTIFICARE
Proces psihologic prin care un subiect asimileaza un aspect, o caracteristica, un atribut al altuia si se transforma, total sau partial, pe baza modelului respectiv. Personalitatea se constituie si se diferentiaza printr-o serie de identificari.

(DE)NEGARE
Procedeu prin care subiectul formuleaza dorinte, ganduri, sentimente pana atunci refulate, dar continua sa se apere de ele, negand ca i-ar apartine.
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
Post Reply