Documentare/filmulete

... din 1921
User avatar
orangetm
Posts: 4171
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:01 pm

Re: Documentare/filmulete

Post by orangetm »

Image

Cea mai mare arenă sportivă timişoreană îşi serbează ziua de naştere odată cu Ziua Internaţională a Muncii. Probabil că puţini dintre timişoreni îşi mai aduc aminte că vechea denumire a actualului stadion „Dan Păltinişanu” este „1 Mai”. Asocierea nu este întâmplătoare: inaugurarea arenei a avut loc în această zi, în anul 1963.

Stadionul de fotbal „Dan Păltinişanu” din Timişoara este al doilea stadion ca mărime din România. Construcţia sa a fost finalizată în anul 1963, iar atunci când pe gazonul arenei s-a jucat prima dată fotbal oficial erau oferite 40.000 de locuri. Chiar şi aşa, interesul spectatorilor bănăţeni pentru fotbal a fost imens, iar numărul celor care au luat loc în tribune a fost cu mult mai mare. Inaugurarea s-a făcut cu ocazia unui turneu de fotbal amical, la care au luat parte, alături de echipa fanion a oraşului de atunci, Ştiinţa Timişoara, echipe UTA din Arad, Velez din Mostar (fosta Iugoslavie, actual în Bosnia-Herţegovina), respectiv Eto Gyor din Ungaria.

Construcţia arenei s-a făcut la „hei-rup”, prin muncă patriotică. Oamenii erau luaţi din fabrici şi duşi să pună umărul la ridicarea stadionului. Structura acestuia este asemănătoare cu cea folosită la ridicarea majorităţii stadioanelor româneşti din acea vreme, mai precis este vorba de pământ tasat. Din păcate, această soluţie constructivă s-a dovedit extrem de problematică, tasarea în timp a pământului folosit conducând la deteriorarea arenei. Cele mai mari probleme au fost la scările de acces, această inedită situaţie fiind chiar inclusă, în prezentarea făcută pentru fanii Manchester City, echipă întâlnită de Poli în Europa League, pe lista problemelor pe care fanii le întâlneau la stadion.

Stadionul aparţine în acest moment de Consiliul Judeţean Timiş, aici fiind investite importante fonduri pentru reabilitare. Printre cele mai importante schimbări se numără introducerea nocturnei, una dintre cele mai bune din România, plus introducerea locurilor pe scaun, ceea ce a redus considerabil numărul locurilor pentru spectatori, la 32,972 de locuri. Renovările au fost efectuate în două rânduri, în 2002, respectiv 2008, iar în prezent stadionul este omologat de UEFA pentru meciurile internaţionale. Facilităţile disponibile includ reţele internet pentru presă, facilităţi de ultimă generaţie la vestiare, sistem video de supraveghere cu 30 de camere, sistem de irigare automat, dar şi o tabelă de scor ultramodernă. Aceasta a fost o premieră în România atunci când a fost inaugurată.

Numele stadionului a fost modificat imediat după schimbările politice din 1989, iniţial acesta primind numele de Silviu Bindea. Chiar şi aşa, în acea perioadă numele folosit de fani pentru stadion a rămas tot 1 Mai. O nouă schimbare a avut loc câţiva ani mai târziu, atunci când stadionul a primit numele actual, cel al fostului fotbalist al Politehnicii, Dan Păltinişanu, cel care a îmbrăcat culorile alb-violete timp de zece sezoane.
Evenimente importante pe „Dan Păltinişanu”

Cel mai mare stadion timişorean a fost, de-a lungul anilor, gazdă pentru numeroase evenimente, inclusiv patru meciuri internaţionale: partida din preliminariile CM 1986, România – Finlanda (1985), precum şi întâlnirile amicale România – Iugoslavia (1983), România – URSS (1986) si România-Croaţia (2002). Tot pe gazonul stadionului „Dan Păltinişanu” au jucat numeroase echipe de club de primă mână, inclusiv de patru deţinătoare ale Cupei Campionilor Europeni: Real Madrid, Juventus Torino, Celtic Glasgow, Atletico Madrid, Crvena Zvezda Belgrad, Sporting Lisabona, MTK Budapesta, Honved Budapesta, West Ham United, Lokomotiv Leipzig, Partizan Belgrad, Ujpest Budapesta.

De asemenea, tot pe „Dan Păltinişanu” Poli Timişoara a eliminat deţinătoarea en-titre a cupei UEFA Europa League, Sahtior Doneţk, de asemenea aici jucând FC Stuttgart şi FC Manchester City.

Tot pe „Dan Păltinişanu” a avut loc şi o finală a Cupei României, pierdută de Poli în faţa Rapidului, în 2007.

Arena timişoreană a găzduit şi două importante concerte, cele susţinute de Shakira, respectiv concertul de neuitat, desfăşurat înainte de 1989 de Lepa Brena.

Image
comparare.rca/campion24broker/emitere.electronica
User avatar
orangetm
Posts: 4171
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:01 pm

Re: Documentare/filmulete

Post by orangetm »

Image
comparare.rca/campion24broker/emitere.electronica
User avatar
orangetm
Posts: 4171
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:01 pm

Re: Documentare/filmulete

Post by orangetm »

Image
Image
comparare.rca/campion24broker/emitere.electronica
banatean_violet
Posts: 1153
Joined: Tue Oct 02, 2012 10:51 am

Re: Documentare/filmulete

Post by banatean_violet »

10+ pentru seria de postari despre istoria Poli.
cernetezeanul
Posts: 235
Joined: Tue Oct 09, 2012 10:39 am

Re: Documentare/filmulete

Post by cernetezeanul »

Încă o carte despre Poli Timişoara!


Adrian Bodnaru este autorul ultimei cărți despre Poli Timișoara. Cartea, intitulată Poliversuri este una inedită prin prisma subiectului abordat, dar și a conținutului. Autorul a realizat sute de versuri despre sezonul 2011-2012 al ligii secunde, când Poli Timișoara, echipa fanion a orașului, deși a promovat în elită nu a fost primită la masa ”bogaților” din cauză că nu și-a primit licența.

Pe lângă versuri, despre ultima echipă care unea toată suflarea microbistă din Timișoara în jurul unui singur nume, Poli, volumul este decorat cu fotografii cu momente importante din istoria Politehnicii. Prezentarea cărţii (Poliversuri, ed. Diacritic) va fi făcută de profesorul Ion. V. Ionescu şi de jurnalistul Levente Balint. Lansarea volumului va avea loc sâmbătă, de la ora 18:30, la Terasa MGM din Complexul Studențesc.

Poliversuri de Adrian Bodnaru

Şi-aceasta, dintre toamnele ce ne-au (a)
sfinţit terenul, va ieşi din ceţi:
acoperind cu scrisul nostru Steaua,
autografe-am dat pe epoleţi.

Alb-negri, ca la Operă sau cină,
sau după ele, ca la un coniac;
cum ne-am ivit, pe Corso, nu-n cantină
din căni de votcă roşie la vrac.

Blazonul nostru pentru nouăzeci
de ani a strălucit ca într-o Vienă
Burgtheater noaptea: am trimis din meci,
Divizia „Vladimirescu”-n gheenă.

Odată ni-i născută cu un Rege,
Sărbătorită Maiestatea Sa
fie şi-astfel!, istoria alege:
2-0, Poli cu CSCA.

În Cupă, nu-ntr-o ligă cu un sub-
neînţeles gramatic prea egal.
(Echipa noastră joacă-n propriu-i Club
şi pentru singurul trofeu regal.)

Încrucișate-aplauze înaltul
„Păltinişanu” l-au zidit mai sus,
şi cartiere, unul după altul,
s-au închinat ca unui prinţ de-Apus.

„On air”, pe plăcile indicatoare,
pe care Timişoara ne stă scris,
a pâlpâit aprins şi de picioare
de jucător, şi de-al peluzei vis.

Cu un Curtean de Casă,-n partea-ntâi,
cu Goga, Ricketts reuşind o rimă,
cu Lepmets doar privindu-ne-n călcâi,
am fost acuzatori de Ligă Primă.

Am continuat cu probe şi-n a doua:
martorul Goga nu s-a răzgândit
şi-o masă grea pentru FRF-boa,
ca în Banat am bine pregătit.

Doar Costea M.-a desprins din vaselina,
în care roş-albaştrii-au stat stelist,
o fâlfâire, nepunând surdina
al nostru-i corn de vânătoare-n rist.

Le-au aruncat în faţă cu monede,
canalele TV au înfundat.
Rămâne-un meci văzut care ne vede
pe toţi, cu toate că el s-a jucat.

http://www.tmpress.ro/2013/03/21/inca-o ... timisoara/
Post Reply