Sociologie

User avatar
Ivanhoe
Posts: 2491
Joined: Mon Oct 01, 2012 3:20 pm

Sociologie

Post by Ivanhoe »

Topic dedicat sociologiei
Simona Halep

Damnant quod non intelligunt
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Sociologie

Post by duranviola »

Sociologie

Sociologia este știința socială ce studiază regulile sociale și procesele care leagă și separă oamenii, nu numai ca indivizi dar și ca membri ai asociațiilor, grupurilor și instituțiilor. Termenul a fost propus de către Auguste Comte.

Sociologia constă în studiul vieții sociale umane, a grupurilor și societăților.

sursa : wikipedia
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Sociologie

Post by duranviola »

Ce stim despre barbati?

De cand e lumea, barbatii s-au intrebat ce anume isi doresc femeile. La fel si femeile, isi adreseaza aceeasi intrebare. Nu am pretentia ca eu voi descifra misterul acesta. Probabil nu este niciun mister, viata e mult mai simpla decat credem noi. Noua ne place sa o complicam.
Dar sa revenim. Spuneam ca atat barbatii cat si femeile se intreaba dintotdeauna ce isi doresc unii de la altii. Cu siguranta una dintre marile greseli pe care le facem, este sa credem ca ne dorim acelasi lucru. Nu, nu este asa. Barbatii si femeile isi doresc lucruri diferite. Desi isi doresc multe in comun, barbatii si femeile iubesc diferit.
As vrea sa punctez impreuna cu voi, pentru ca astept si parerile voastre, ce le place si ce nu le place barbatilor. Ce isi doresc si de ce anume fug barbatii.

Desi poate nu s-ar zice, si pentru barbati este foarte importanta comunicarea. Le face placere sa comunice si chiar au nevoie de comunicare. Exista o multime de subiecte pe care un barbat isi doreste sa le abordeze cu o femeie si aici nu ma refer la subiecte de flirt. Numai ca barbatilor nu le place sa vorbeasca atat de mult pe cat le place femeilor. Si nu intotdeauna. Nimic nu este mai sacaitor pentru ca un barbat, ca o femeie care toaca ca o moara stricata atunci cand el nu are chef de vorba. Barbatilor nu le place sa vorbeasca despre ceea ce simt, despre sentimentele lor.
Nu-l intreba daca te iubeste atata vreme cat el nu-ti spune, nu-l trage de limba cu privire la intentiile lui vis-a-vis de relatia voastra. Iti pierzi timpul, nu vei obtine decat tacere. Aceasta tacere nu inseamna lipsa afectiunii lui sau a sentimentelor in ceea ce te priveste, numai ca barbatilor nu le place sa vorbeasca despre aceasta, ei prefera faptele.

Si ei au nevoie de incredere si de sprijinul nostru neconditionat. Au nevoie de apreciere, de lauda si de sentimentul ca sunt cei mai buni, cei mai importanti, ca fara ei nu am putea sa ne descurcam in viata. Nu isi doresc sa faci pe desteapta atunci cand el a gresit si nici sa auda celebra replica “ti-am spus eu”.
Si barbatilor le place siguranta, stabilitatea. Mai mult de atat, sunt dornici de afectiune, le place sa fie rasfatati, ocrotiti, menajati, sa li se poarte de grija. Dar nu exagerat, nu posesiv, nu sufocant. Uneori, barbatii se poarta ca niste copii mai mari.

Foarte atrasi de aspectul fizic, in prima faza, barbatii isi doresc femei care sa impresioneze prin aparitie, nefiind vulgare. Isi doresc o femeie care sa emane feminitate, gratie, eleganta si rafinament. De fapt, barbatii isi doresc femeia 3 in 1. Vor sa fie independenta, sa aiba o cariera a ei, sa poata lua decizii singura dar sa nu uite si de rolul tradional, acela de doamna a casei. Cand spun doamna a casei nu ma refer nici la cratita, nici la mop, ci la faptul ca barbatii isi doresc o femeie care sa aiba grija atat de nevoile ei cat si de nevoile familiei, ale casei.

Barbatii nu se dau in vant dupa femeile posesive, care cer socoteala, care se vaicaresc continuu, care sunt geloase si posesive. Ei nu au nevoie de o mama care sa le poarte de grija continuu, sa-i controleze si sa le tina morala. Aceasta atitudine il va indeparta de tine mai repede decat crezi.

Un aspect foarte important este acela ca nu trebuie sa uitam ca barbatii sunt prin definitie vanatori. Ei sunt cei care cuceresc, nu prea le place sa fie vanati. Este adevarat ca timpurile s-au schimbat, ca femeia moderna are aceleasi drepturi si responsabilitati ca ale barbatului, insa in ceea ce priveste relatiile amoroase, majoritatea barbatilor isi doresc sa cucereasca, nu sa fie cuceriti. Le place jocul amoros, incertiduninea, tensiunea, gustul succesului sau al esecului. Barbatului ii place femeia pe care o cucereste greu, care-i rezista, care-l provoaca, care e sexi fara a fi vulgara. Barbatii apreciaza simtul umorului, femeia care este tot timpul cu zambetul pe buze, care se bucura ca un copil, femeia naturala. Si binenteles, toti barbatii isi doresc o femeia care stie sa se bucure, impreuna cu el, de viata intima.

http://artafeminina.ro/ce-stim-despre-barbati/

articol interesant, nu stiu cati dintre noi , avem timp printre agitatia vietii de zi cu zi sa stam sa ne intrebam, cine si cum suntem, si mai ales cum ne percepe sexul opus
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Sociologie

Post by duranviola »

Cele 4 reguli ale relatiilor functionale

De secole oamenii se intreaba ce este dragostea? Are ea culoare, miros? Este palpabila, cuantificabila, se simte, se traieste, sau exista doar in imaginatie? Unii considera ca suntem nascuti pentru a iubi, ca traim cu scopul de a intalni marea dragoste si ca exista o putere magica ce uneste doua inimi indragostite. Altii fac tot posibilul pentru a demonstra ca nu exista iubire…

Imi place sa cred ca exista dragoste. Imi place sa cred ca fiecare este predestinat sa traiasca acea iubire care ne reduce la esenta. Nu traiesc intr-un glob de cristal si sunt constienta ca iubirea reala nu se simte ca in basmele cu printi si printese, ori ca in filmele romantice. Cred totusi in “happily ever after”…

Experienta m-a invatat ca dragostea adevarata, nebuna, intensa, oarba, dureaza in jur de trei ani, si se traduce in “perioada de indragostire”. Dupa, totul presupune efort. Poate lucrurile ar fi perfecte daca la nastere ni s-ar oferi instructiuni de folosire, am sti cum sa procedam pentru a gusta pentru totdeauna din dulcea licoare a iubirii. Din nefericire, trebuie sa descoperim singuri caile care ne ajuta sa mentinem echilibrul si vitalitatea unei relatii.

Uneori privim la cei din jur si ne intrebam:

De ce unele cupluri sunt mai fericite decat altele?

Care este secretul unei relatii profunde si de durata?

Cum fac altii sa mentina o conexiune atat de profunda?

Adevarul este ca nu exista un mare secret in ceea ce priveste relatiile fericite, la baza lor stau urmatoarele patru reguli simple:

1. Se bazeaza pe asteptari realiste
2. Presupun implicare si efort zilnic
3. Necesita comunicare eficienta
4. Presupun dezvoltarea capacitatii de a transforma negativul in pozitiv
1. Asteptarile realiste:

www.artafeminina.ro
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Sociologie

Post by duranviola »

40 de lucruri pe care trebuie sa le spui in viata

40. Ma intreb daca....

Acorda-ti timp pentru a gandi, pentru ca timpul pe care-l consumi facand diverse lucruri sa fie cu folos.

39. Astazi a fost bine

Daca poti spune asta o data, o poti spune din nou. Si din nou, si din nou

38. Cred in asta

Dumnezeu, un plan, o companie, o persoana, o idee. Trebuie sa crezi in ceva

37. Nu am terminat

Numai tu poti sa decizi cand pui punct muncii sau unui vis si nimeni altcineva in locul tau

36. Multumesc pentru ca m-ai ajutat sa fac acest lucru

Nimeni nu face nimic singur. Suntem condusi si sustinuti cumva de cineva

35. Este de ajuns

Sa poti sa-ti articulezi propriile limite este ceva puternic

34. Pot sa fac si mai bine

De indata ce ai rostit aceste cuvinte, esti atat de aproape de a transforma lucrurile in ceva real

33. Imi pare rau

Nu trebuie doar sa spui aceste cuvinte in van, ci chiar sa simti

32. Am supravietuit

Momentele de pericol sunt picaturile de adrenalina ale unei vieti captivante

31. Esti uimitor/uimitoare

Te vei simti in acelasi timp si slab si puternic. Dar asa poti realiza lucruri importante in anumite momente ale vietii

30. Sunt acasa

Acasa este finalul fiecarei aventuri si in acelasi timp punctul de start al oricaruia dintre noi. Cu totii avem nevoie de o casa pe care sa o numim a noastra.

29. Am facut tot ce se putea mai bine

Daca este adevarat ai de ce sa fii mandru/a

28. Cum va pot ajuta?

27. Sunt norocos/norocoasa

Esti norocos/norocoasa intr-un fel in care nimeni altcineva nu mai e. Acum ca ai realizat asta, ce ai de gand sa faci cu norocul tau?

26. Vreau asta

Cere pentru tine. Primesti ceea ce ravnesti. De la altii si pentru tine

25. Asa e gresit

Daca nu vei rosti aceste cuvinte, vei intruchipa declaratia

24. Renunt

Nu orice merita pe lumea aceasta si cateodata realizam acest lucru numai cand suntem in mijlocul unei situatii dezastruoase

23. Nu-i asa ca este frumos?

Cu cat observi mai des frumusetea din jurul tau, cu atat vei fi mai fericita/a

22. Felicitari

Trebuie sa rostesti acest cuvant, insa fara gelozie ori invidie. Exerseaza, daca inca nu esti in stare

21. La naiba, chiar arat bine

In viata stai la coada la care ii vezi pe altii recurgand la diferite tertipuri pentru a-si atinge scopurile. Tu ai insa toate atuurile. Daca vrei

20. Pot stapani asta

Capacitatea de a invata este fundatia talentului

19. Nu vreau

18. Asta sunt

Energia pierduta pretinzand ca esti ceva ce de fapt nu esti, mai bine o folosesti constructiv

17. Iesi afara

Este intotdeauna mai greu sa retragi o invitatie decat sa faci una, dar protejandu-te in acest fel de anumite neplaceri merita intotdeauna efortul

16. Asta a fost contributia mea

Stapaneste ce ai creat. In acest fel prezenta ta va fi mult timp simtita chiar si dupa ce ai plecat

15. Voi incerca

14. Spune-mi mai multe

Sa cunosti cat mai multe lucruri despre oameni te ajuta sa reusesti in viata

13. Acesta este lucrul meu preferat

Bucura-te de ceea ce iti place si spune-o cat de des poti

12. Merit asta

11. Nu-mi pasa

Sa fii capabil sa discerni intre ceea ce ce este important si ce nu este o abiliate care-ti va salva mintea si programul

10. Secretul tau este in siguranta cu mine

Iti face bine ca oamenii sa aiba incredere in tine

9. Eureka!

Sa fii primul care stie un lucru anume este o super senzatie

8. Sa mergem!

Nu conteaza cat de des mergi intr-un loc, ci entuziasmul cu care o faci

7. Am incredere in tine

Cu totii avem nevoie de aliati

6. Nu stiu sa fac asta

Mai bine admiti si inveti decat sa faci ceva prost

5. Sunt ingrozit

Frica poate fi o calitate. Te poate salva in anumite momente de la pericol sau poate constitui un semnal de alarma. Nu ignora fiorii care-ti traverseaza sira spinarii

4. Asta va functiona

Cand spui acest lucru cu convingere este o dovada de putere

3. Am luat o decizie

Autonomia transforma orice activitate dintr-o sarcina grea intr-un act al destinului

2. Te iubesc

Cele mai grele cuvinte din lume

1. Inteleg

Mult mai important decat sa fii corect sau important este sa fii constient de anumite lucruri si sa ai constiinta

www.incont.ro
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Sociologie

Post by duranviola »

avand in vedere ca, pe forumul intermediar eram majoritatea old - boys..........

Femei tinere, bărbaţi maturi

Vă scriam săptămâna trecută despre frumuseţea jocului de iubire dintre o femeie mai în vârstă şi un bărbat mai tânăr, despre prejudecăţi, dar şi despre libertăţi specifice. Însă, atunci, am omis comparaţia cu extrema opusă, relaţiile de tipul: el mai matur, ea foarte tânără şi m-am simţit datoare să revin.

Se întâmplă frecvent (mai frecvent decât în cazul “femei mai mature cu bărbaţi tineri”) să observ bărbaţi de 50 de ani cu femei de 23 de ani şi, fie că astfel de relaţii par naturale, fie că nu, mi-am adresat mereu întrebări.

Nimeni nu poate nega că o astfel de alăturare are nota ei de nefiresc şi de interes ascuns, punându-te să te gândeşti unde începe şi unde se termină compatibilitatea, doar compatibilitatea... pentru că dragostea nu are vârstă.

Explicaţia femeilor implicate se învârte în jurul a două mari teorii acceptate oficial: imaturitatea bărbaţilor mai tineri şi stilul de viaţă scos din comun, din obişnuit, al celorlalte femei de aceeaşi vârstă.

E simplu: ea s-a maturizat mai repede decât bărbaţii din aceeaşi generaţie, care i se par, inevitabil, infantili, cu capul în nori, poate nu ştiu să fie galanţi, poate nu au experienţa necesară pentru a o face să se simtă specială, iubită, răsfăţată.

Multe femei caută în partenerii lor imaginea paternă care le oferă sentimentul de protecţie absolută pentru că, de cele mai multe ori relaţia cu tatăl a fost defectuoasă. Bineînţeles, fără să fie o regulă general valabilă.

Un bărbat cu 20 de ani mai în vârstă deţine, fără doar şi poate, atuul de a se fi confruntat cu anumite experienţe de viaţă pe care numai timpul ţi le poate servi pe tavă. De aceea, cel mai probabil el va fi mai puternic decât rivalii care au tinereţea de partea lor, va fi mai echilibrat, mai ponderat, mai înţelegător.

Sigur un bărbat mai matur a câştigat în timp priceperea de a asculta, de a oferi garanţii, de a sprijini moral, dar şi practic. La o anumită vârstă aceşti bărbaţi înţeleg că viaţa are o mai mare însemnătate decât banii, faima şi distracţiile. Chiar şi sexul devine mai pasional.

Tot ei oferă femeilor un grad mare de libertate şi de degajare cu propria viaţă; sunt puţine cazuri în care bărbatul mai în vârstă are pretenţia de exclusivitate, fiind probabil conştienţi că există planuri pe care nu le vor împlini niciodată.

Aşadar, închizând cercul, compatibilitatea începe atunci când o femeie caută responsabilitate şi nu neapărat tinereţe, satisfacere emoţională, intelectuală şi nu regulile unei relaţii clasice.

Pe de altă parte, pentru unele femei relaţiile cu bărbaţi mai în vârstă pot fi adevărate abuzuri psihologice pentru că, cel puţin sexual, ele nu pot decât să simuleze o anume maturitate.

Între cultură, evoluţie şi dorinţă

Sociologul Hugo Schwyzer pune dorinţa sexuală pe seama influenţei culturale şi nu pe evoluţie: a susţine relaţii cu o femeie mai tânără este deja un clişeu cultural şi nu „o realitate biologică de neevitat”.

Deşi dorinţele bărbaţilor sunt în directă coordonare cu reacţiile chimice din organism, sociologul Hugo Schwyzer declară că, în luarea deciziilor, factorul cultural e mai important decât cel fizic.

Ceea ce nu exclude o altă teorie, conform căreia, în preajma unei femei tinere bărbaţii se simt atotştiutori, îndeplininându-şi fantezia de a deţine controlul.

www.one.ro
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Sociologie

Post by duranviola »

Secretele unei relatii reusite

Pentru ca iubitul sau sotul tau sa-ti fie si cel mai bun prieten, trebuie sa existe o armonie intre pasiune, respect si comunicare in cuplu. Acestea sunt elementele care iti garanteaza o viata de cuplu frumoasa.

In orice relatie exista si probleme pentru ca nimic nu e perfect pe lumea asta, dar uneori e bine sa iei tu initiativa si sa-i pregatesti, de exemplu, o cina romantica, sau sa-i aduci micul dejun la pat, pentru ca si tie, la randul tau, iti face mare placere cand iti pregateste surprize frumoase. De asemenea, poti sa-i cumperi cadou ceva ce stii ca-si doreste de mult, sau il poti invita sa petreceti o seara in oras doar voi doi, facand lucruri placute: film, restaurant, plimbare in parc si la final o cafea decofeinizata sau un ceai.

Conteaza enorm intr-o relatie ca barbatul sa fie mereu constient de faptul ca femeia chiar ii acorda atentie. In plus, chiar daca vii obosita de la serviciu, chiar daca ai fost blocata in trafic sau ai pierdut autobuzul de doua ori intr-o zi si te-ai umplut de nervi, cand ajungi acasa nu uita sa zambesti, astfel te vei simti si tu mai bine si el va fi multumit daca te vede fericita. Zambetul e un gest simplu, dar de mare efect in armonia de cuplu.

Obisnuiti-va sa petreceti impreuna putinul timp pe care il aveti cand va intoarceti de la serviciu, asa ca in loc sa te uiti la televizor la cine-stie-ce emisiune neimportanta, mai bine faceti ceva impreuna, uitati-va la o comedie care va place amadurora, iesiti la o plimbare sau stati pur si simplu si povestiti-va intamplarile de peste zi.

Daca te deranjeaza ceva din ce face sau ce spune, nu lasa lucrurile asa, poate el nu-si da seama ca face ceva gresit, dar spune-i in asa fel incat sa se stie ca trebuie sa ramana intre voi totul; nu e nevoie sa afle toata lumea problemele voastre, iar daca esti tu cea care a gresit, recunoaste-ti greseala.

http://www.marya.ro/secretele-unei-relatii-reusite/

doar daca am avea pe cineva pe umar, sa ne sopteasca aceste sfaturi la ureche... :ymdaydream:
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Sociologie

Post by duranviola »

Cum sa iti controlezi starile de furie

Furia face parte din categoria instinctelor primare. Folosim furia/mania pentru a ne apara impotriva atacului extern, insa pierderea controlului asupra furiei poate fi disctructiv din punct de vedere psihic si fizic.

Sunt trei tipuri de metode prin care oamenii isi potolesc furia:

1. Exprimarea - exprimand emotiile furioase asertiv dar fara a fi agresiv este cea mai sanantoasa metoda de a face fata maniei.
Comunicarea nevoilor este cruciala pentru starea noastra de bine si pentru calmare mai ales in momentele de enervare/furie pentru ca in momentul cand acestea nu ne sunt satisfacute ne enervam foarte tare. Trebuie insa sa tinem intr-un mod respectuos si de sentimentele si nevoile celorlalti.

2. Suprimarea - suprimarea maniei poate capata doua forme. Cea mai directa forma de suprimare a maniei este negarea. Cand emotiile negative puternice cum este furia sunt interiorizate devin distructive.
Redirectionarea este o alta forma de suprimare. In loc sa confruntam sursa conflictului ne canalizam energia intr-o activitate mai constructiva si anume aceea de alerga, a face curat, etc ,insa problema ramane nesolutionata si neexprimata la timp se va somatiza si va deveni patologica. Suprimarea furiei poate duce la cresterea tensiunii arteriale, anxietate, depresie, comportament pasiv - agresiv ori o atitudine permanent ostila.

3. Calmarea - tehnicile de calmare precum meditatia, respiratia profunda, relaxarea muschilor pot fi folosite pentru a putea recapata controlul asupra fizicului si psihicului pentru a tempera escaladarea furiei si pentru a va putea exprima dorintele nevoile astfel incat conflictul sa fie rezolvat in acel moment fara sa fie lasat sa produca efecte negative ulterior prin acumularea furiei resimtite in acel moment si pe parcurs.

In cazul in care aveti probleme in a va calma emotiile negative si nu reusiti sa va stapaniti mania furia este cazul sa apelati la ajutor profesionist. Un psiholog specializat in terapie cognitiv comportamentala va poate ajuta cu succes in demersul dvs. de a va rezolva problemele legate de de acest aspect.

http://www.topexperti.ro/noutati/-Cum-s ... urie-_1131

hmmm, :-?
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Sociologie

Post by duranviola »

De ce sunt oamenii - chiar și cei inteligenți - proști?
De Alexandru Safta / 13 iunie 2012 17:37 /

Potrivit dicționarului englez-român disponibil la adresa www.hallo.ro, termenul „bias” este echivalat în limba noastră cu noțiuni precum: „confuzie”, „eroare sistematică”, „înclinare”, „părtinire”, „polarizare”, „predilecție”, „preconcepție”,„ tendință”.

Deși în România conceptul nu este foarte des menționat, „bias”-ul se manifestă la nivel de individ în tot mai multe culturi și națiuni și reprezintă, poate, una dintre cele mai mari probleme psiho-sociologico-intelectuale ale secolului XXI.

Așa cum o spune și titlul materialului, ca o definiție plastică și la obiect a noțiunii „bias”, putem spune că ea reprezintă „tendința omului modern de a fi prost – în raționamente și decizii – pe baza unor preconcepții, autosuficiențe și modelări culturale care îl împing la comoditate intelectuală și, prin urmare, la căutarea raspunsului simplist pentru orice chestiune”; să mai spună cineva că engleza este o limbă săracă (sic!).

Iată, spre exemplu, o problemă de aritmetică foarte simplă: un pix si o mină costă împreună 11 lei. Pixul costă cu 10 lei mai mult decât mina. Cât costă mina? Potrivit unor experimente (detaliate mai jos), în fața unui astfel de exercițiu mental, majoritatea covârșitoare a oamenilor răspunde rapid și încrezător, insistând că mina costă un leu. Dar, pe cât de evident în aparență, pe atât de fals este acest răspuns (răspunsul corect este 50 de bani pentru mină și 10,5 lei pentru pix).

De peste 50 de ani, laureatul Nobel Daniel Kahneman, profesor de psihologie la Universitatea Princeton, testează oamenii supunându-le judecății probleme precum cea de mai sus și analizânându-le răspunsurile. Experimentele lui dezarmant de simple au schimbat profund modul în care privim gândirea umană astăzi, demonstrând că nu suntem nici pe departe atât de raționali pe cât am vrea să credem.

Atunci când oamenii se confruntă cu o situație incertă, ei nu evaluează cu grijă informația și nici nu caută statistici relevante. În schimb, deciziile lor depind de o lungă listă de scurtături și șabloane mentale, care îi conduc adesea înspre decizii prostești. Aceste scurtături nu reprezintă căi mai rapide de rezolvare, ci sunt căi de a sări total peste rezolvare. Întrebați de mină și de pix, uităm de lecțiile de aritmetică și, intrând pe pilot automat, optăm pentru răspunsul care implică cel mai scăzut nivel de efort mental, potrivit lui Kahneman.

Interesant este că, potrivit unui studiu recent, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, sub coordonarea lui Richard West de la Universitatea James Madison și a lui Keith Stanovich de la Universitatea din Toronto, în multe cazuri, oamenii mai inteligenți sunt și cei mai vulnerabili la aceste erori de gândire. Desigur, trebuie menționat că cercetătorii au folosit pe post de criteriu de identificare a subiecților inteligenți notele de admitere ale acestora în diferitele universități din SUA.

Celor 482 de studenți chestionați li s-a adresat o serie de probleme de tip „bias”, iar un alt exemplu, după cel de mai devreme, ar fi următorul: Pe un lac se află o aglomerare de nuferi. Zilnic, suprafața ocupată de acești nuferi se dublează. Dacă sunt necesare 48 de zile pentru ca nuferii să acopere în întregime lacul, de cât timp este nevoie pentru a acoperi numai jumătate din el?

Ar fi interesant să încercăm să răspundem singuri înainte de a citi răspunsul, în continuare. În general, primul nostru răspuns este de cele mai multe ori cel care o ia pe scurtătură: împărțim numărul maxim de zile la jumătate, ceea ce ne duce la 24 de zile; rezultat, în mod evident, greșit, cel corect fiind 47 de zile. Motivul este limpede. Dar nu înseamnă că suntem proști dacă greșim, ci numai că suntem inteligenți dar proști, întrucât peste 50% dintre studenții de la Harvard, Princeton și MIT chestionați ( cele mai prestigioase universități americane) au dat răspunsuri greșite la cele două probleme expuse aici, de unde reiese că nici măcar educația nu este o portiță de salvare.

Din constatările lui Kahneman, nici chiar cei conștineți de propriile preconcepții și derapaje ale rațiunii nu sunt complet invulnerabili la erori de acest fel. Mai mult, el crede că cea mai periculoasă predilecție a noastră este aceea că presupunem în mod natural că toți ceilalți, mai puțin noi, sunt susceptibili de erori de gândire. Acest „meta-bias” își are rădăcinile în abilitatea noastră de a detecta sistematic deciziile greșite ale altora, fiind incapabili să remarcăm aceleași greșeli în cazul nostru. Este, probabil, mai ales o tendință a oamenilor inteligenți.

Pe la noi, pentru că exemplele din vecinătate sunt întotdeauna cele mai relevante, „bias”-ul se manifestă mai ales sub forma tendiței românilor de a... vâna vrăjitoare, de a crede în superstiții, de a prefera să pună în seama magiei și a religiei o multitudine de aspecte mai puțin convenționale care nu au, aparent, explicații raționale, științifice foarte accesibile. Altfel spus, prin „bias” oamenii privesc realitatea așa cum doresc sau cum le este mai ușor, adică subiectiv și nu obiectiv, pe baza nu a intuiției în loc de rațiune, ci a minimului efort în loc de rațiune. Deci, atenție la gândurile voastre!

http://www.stiintasitehnica.com/de-ce-s ... _1513.html

mda, incep sa ma lamuresc in unele privinte
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Sociologie

Post by duranviola »

consider ca este necesar, mai ales datorita derapajelor unor tineri din ziua de azi.......

http://ro.scribd.com/doc/10969427/Codul-bunelor-maniere
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
Post Reply